Δίανθος

banner-new
28 Σεπτεμβρίου, 2008 in Συμβουλές Διατροφής

Άθληση, διατροφή και βότανα.

GOTHENBURG, SWEDEN - AUGUST 12: Marta Dominguez of Spain celebrates as she crosses the line to win gold ahead of Liliya Shobukhova of Russiaduring the Women's 5000 Metres Final on day six of the 19th European Athletics Championships at the Ullevi Stadium on August 12, 2006 in Gothenburg, Sweden. (Photo by Stu Forster/Getty Images)

Άθληση, διατροφή και βότανα

Μπορούμε μέσω της διατροφής και των βοτάνων να αλλάξουμε εντυπωσιακά τις αθλητικές μας επιδώσεις; Η απάντηση είναι όχι. Όταν κάτι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα έχει και εξίσου εντυπωσιακές παρενέργειες. Αυτή την δράση προφανώς παρουσιάζουν τα παράνομα αναβολικά. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε αισθητά τη φυσική μας κατάσταση και την αθλητική απόδοση μας με συνδυασμό σωστής διατροφής και βοτάνων.
Με την κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών και 4 φρούτων ημερησίως εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στην προπόνηση οπότε αυτόματα δε χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος βιταμινών. Για τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης παίζει επίσης εξίσου σημαντικό ρόλο μια και οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο των μυώνων. Ενώ για ένα ενήλικο άτομο η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8gr /kg σωματικού βάρους, για έναν αθλούμενο που επιθυμεί να αυξήσει την μυϊκή του μάζα κάνοντας ασκήσεις με βάρη μια ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 1,2-1,8gr /kg σωματικού βάρους ημερισίως με το 1,5 gr /kg να κρίνεται επαρκές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο 70 kg χρειάζεται ημερησίως 70*1,5= 105 gr πρωτεΐνης. Ενδεικτικά παραθέτονται τα παρακάτω παραδείγματα με τις περιεκτικότητες τροφίμων σε πρωτεΐνη. 1 ποτήρι γάλα= 8 gr, 30 gr κρέας-ψάρι-τυρί =περίπου 7 gr, 1 αυγό (ασπράδι) =7 gr, 1 φέτα ψωμί = 3 gr.
Για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και αντοχής πολλά βότανα μπορούν να βοηθήσουν με επικρατέστερους εκπρόσωπους το ασιατικό τζίνσενγκ και το γκουαράνα. Στη πράξη το τζίνσενγκ παρουσιάζει μια ήπια δράση και καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης ενώ το γκουαράνα μια πιο ισχυρή αλλά και πιο βραχείας διάρκειας αύξηση της ενεργητικότητας. Έτσι για παράδειγμα σε έναν ποδοσφαιριστή θα συνιστούσα τζίνσενγκ πριν τον αγώνα ενώ σε ένα δρομέα ταχύτητας 100 μέτρων γκουαράνα. Τέλος τα διάφορα αθλητικά ποτά (ανεξαρτήτως μάρκας) πράγματι αυξάνουν την αθλητική απόδοση έως και 30% αλλά μόνο σε προπονήσεις αντοχής (αερόβια άσκηση) που διαρκούν άνω της 1 ώρας.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ