Δίανθος

banner-new
20 Οκτωβρίου, 2008 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή και παιδικη παχυσαρκία

Διατροφή και παιδική παχυσαρκία

Ολοένα αυξάνονται τα κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας στις χώρες του δυτικού κόσμου ως άμεση συνέπεια του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας (Τηλεόραση -Η/Υ κ.λ.π.) έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών. Αυτό σε συνδυασμό με την κακή διατροφή είναι υπεύθυνο για τα αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει τις συνήθειες αυτές με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με έναν ενήλικα λόγω της μεγαλύτερης δεκτικότητας του σε αλλαγές.
Προσοχή όμως. Είναι σημαντικό όταν το παιδί βρίσκεται στην ανάπτυξη να χάνει ελάχιστο βάρος (0,5-1 kg/μήνα) και ενώ ψηλώνει σταδιακά να φανούν τα αποτελέσματα. Αν χάνει βάρος με γρηγορότερους ρυθμούς πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη του.
Ο γονέας φέρει σημαντική εύθηνη όσο αφορά την διατροφική συμπεριφορά του παιδιού. Τα τρόφιμα που υπάρχουν στο σπίτι πρέπει να είναι προσεχτικά επιλεγμένα και να έχουν υψηλή διατροφική αξία. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους τα οποία έχουν την τάση να τους μιμούνται τόσο στις καλές όσο και στις κακές συνήθειες. Οπότε σε πολλές περιπτώσεις μια καλή αρχή είναι να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες πρώτα οι γονείς.
Τέλος όσο αφορά τη χρήση των βοτάνων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ