Δίανθος

banner-new
24 Νοεμβρίου, 2008 in Συμβουλές Διατροφής

Δυσκοιλιότητα, Διατροφή και βότανα

Δυσκοιλιότητα, Διατροφή και βότανα

Η δυσκοιλιότητα και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν επηρεάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του δυτικού κόσμου. Η δυσκοιλιότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και η διατροφή συμβάλλουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.
Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η περιορισμένη πρόσληψη νερού, τα ακατάστατα γεύματα, το έντονο άγχος και η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο της δυσκοιλιότητας.
Η καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων) πρέπει να είναι τουλάχιστον 25γρ. και να προέρχονται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (π.χ. 2 πλούσιες σαλάτες και 5-6 φρούτα ημερησίως). Ταυτόχρονα πρέπει να καταναλώνουμε και επαρκείς ποσότητες νερού. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα βοηθήσει επίσης με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ανακουφιστούν και με την προσθήκη λίπους στη δίαιτα (λάδι, βούτυρο κλπ.) κάτι που θα βοηθήσει να γίνουν τα κόπρανα πιο μαλακά.
Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους φαίνετε να βοηθούν στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Κάποιοι άνθρωποι ανακουφίζονται και από την κατανάλωση πίτουρου σε δοσολογία που ποικίλει από 1 κγλ. έως 4-6 κ.σ. την ημέρα το οποίο πρέπει να συνοδεύεται και από επαρκή πρόσληψη νερού για να είναι αποτελεσματικό.
Τα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας είναι η αλόη, το αγριμόνιο, ο βασιλικός, ο βασιλικός πολτός, το κύμινο, το λινάρι, η μηλιά, η πικραγγουριά, οι σπόροι άρεκας (bing lang), ο ασφόδελος (zhi mu), το μοσχοκάρυδο, η ψίχα του βερίκοκου (xing ren), η βερόνικα, η κάσσια (fan xie ye), το κόκαλο σουπιάς (hai piao xiao), ο κράταιγος (shan zha), η μανόλια (huo po), το αρωματικό ξύλο (mu xiang), ο πάπυρος (xiang fu), το κυνόροδο, η σπιρουλίνα, το πράσινο νεράντζι (zhi shi), το ραπάνι (lai fu zi), η ρεμάνια (shu di huang), το ρήο (da huang), ο λιναρόσπορος, το κουκούτσι ροδάκινου (tao ren), το μπολντό, η νταμιάνα, τα φύλλα συνναμικής, το ταραξάκο, η φραγκουλιά, τα φύλλα Αιγύπτου, το rou cong rong, το suo yang, το zi hua di ding, το gua lou pi και το gua lour en.
Μηνακάκη Κωνσταντίνα Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ