Δίανθος

banner-new
1 Δεκεμβρίου, 2008 in Άρθρα

Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα, διατροφή και βότανα

Η παγκρεατίτιδα είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να προκληθεί από κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και από χολολιθίαση. Πιο σπάνια μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις της περιοχής, κάποια φάρμακα (π.χ. αζαθιοπρίνη) καθώς και από υπερλιπιδαιμία ή ακόμα και από κοιλιακά τραύματα. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων (30%) χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής δηλαδή παρουσιάζεται χωρίς προφανές αίτιο. Η χρόνια παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς, στεατόροια, απώλεια βάρους ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη καθώς και καρκίνου του παγκρέατος.
Ο ασθενής που έχει παγκρεατίτιδα πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στη διατροφή του. Σημαντική είναι η μείωση της κατανάλωσης λιπαρών. Απαγορεύεται η κατανάλωση λιπαρών τυριών, πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, σοκολατούχου γάλακτος, ξηρών καρπών, αβοκάντο, αλλαντικών, κρόκου αυγού, τηγανιτά, λιπαρά κρέατα και φυσικά αλκοόλ. Παράλληλα κρίνεται σημαντική η πρόσληψη επαρκών υγρών (1,5lt την ημέρα).
Από τα βότανα τώρα στην αντιμετώπιση της παγκρεατίτιδας φαίνεται να βοηθούν το ταραξάκο (ρίζα), η υδραστίδα, η διοσκορέα και το αγριολάπαθο.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ