Δίανθος

banner-new
10 Ιανουαρίου, 2009 in Άρθρα

Αγγελική

Αγγελική
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Angelica archangelica (Αγγελική η αρχαγγελική) και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων.
Είναι φυτό που βρίσκουμε διάσπαρτο σε υγρούς τόπους, χαράδρες και όχθες ρυακιών. Είναι πολυετές φυτό που φτάνει και ξεπερνά μερικές φορές τα δύο μέτρα. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, χοντρή, ατρακτοειδής, σκεπασμένη με μερικές κλωστές εξωτερικά σκούρες και εσωτερικά ασπριδερές. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και σύνθετα, ανοιχτοπράσινα, διπλά ή τριπλά και το μέγεθός τους μικραίνει προς το πάνω μέρος του φυτού.
Η αγγελική ήταν γνωστή από τον Μεσαίωνα όπου την χρησιμοποιούσαν για διάφορους λόγους.
Το λικέρ Βενεδικτίνη χρωστά το διακριτικό της άρωμα σε αυτήν. Παλιότερα έκαναν ζαχαρωτά από τους βλαστούς ή την ρίζα του φυτού, τα οποία ήταν παραδοσιακά τονωτικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την τόνωση της ενέργειας.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι ρίζες και τα φύλλα του φυτού. Οι μίσχοι και οι σπόροι της Αγγελικής χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.
Η ρίζα συλλέγεται το Φθινόπωρο του πρώτου έτους της. Τα φύλλα συλλέγονται τον Ιούνιο.
Το βότανο περιέχει αιθέρια έλαια, (στα οποία περιλαμβάνονται η φελανδρίνη και η πινίνη), αγγελικό οξύ, ενώσεις της κουμαρίνης, πικρά στοιχεία και τανίνη.
Δρα ως άφυσο, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Η αγγελική είναι χρήσιμη ως αποχρεμπτικό για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και την πλευρίτιδα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από πυρετό, κρυολόγημα ή γρίπη. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κομπρέσα σε φλεγμονές του στήθους. Η περιεκτικότητα του σε άφυσο έλαιο εξηγεί τη χρήση του για την ανακούφιση του εντερικού κολικού και του τυμπανισμού. Σαν πεπτικό βότανο διεγείρει την όρεξη και μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε στη νευρική ανορεξία. Βοηθά στην ανακούφιση των ρευματικών φλεγμονών καθώς και στην κυστίτιδα όπου ενεργεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος.
Για βρογχικά προβλήματα συνδυάζεται καλά με το βήχιο και το μαρρούβιο. Για την δυσπεψία, τον τυμπανισμό και την ανορεξία συνδυάζεται με το χαμομήλι.
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε μία κουταλιά του τσαγιού σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για δύο λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 15 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ