Δίανθος

banner-new
19 Ιανουαρίου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή, πεμπτιό έλκος και βότανα

Διατροφή, πεπτικό έλκος και βότανα

Ως πεπτικό έλκος καθορίζεται η ανάπτυξη ελκών στο βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος σε σημεία που αυτός εκτίθεται στα πεπτικά υγρά και κυρίως το HCL και την πεψίνη. Το πεπτικό έλκος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και οι δύο κυριότερες αιτίες εμφάνισής του είναι η λοίμωξη από H.Pylori και η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών και ασπιρίνης. Το πεπτικό έλκος σε ορισμένες περιπτώσεις επουλώνεται δίχως καμία φαρμακευτική παρέμβαση ενώ σε άλλες μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.
Οι διαιτητικές συστάσεις στο πεπτικό έλκος στοχεύουν στην πρόληψη της υπερβολικής έκκρισης γαστρικού οξέος και στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους.
Η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί αύξηση της γαστρικής έκκρισης για 2-3 ώρες μετά την κατανάλωσή του κάτι που δεν συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, τυρί κ.λ.π.) τα οποία προτιμούνται. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης) δρα προστατευτικά στο βλεννογόνο, αποτρέποντας τη δημιουργία έλκους. Τα όξινα τρόφιμα (χυμοί, αναψυκτικά) δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν γαστρικό έλκος ή να καθυστερήσουν την επούλωση ενός ήδη υπάρχοντος, ωστόσο σε περιόδους έξαρσης της νόσου καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ξυδιού και λεμονιού. Τα άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος καλό είναι να αποφεύγουν τα πολλά καρυκεύματα και τις υπερβολικές ποσότητες αλατιού στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Όσο αφορά την καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά) η οποία διεγείρει την έκκριση γαστρίνης και οξέος καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται κατά τη διάρκεια έξαρσης της νόσου. Όταν δεν υπάρχει έξαρση της νόσου το αλκοόλ καλό είναι να προσλαμβάνεται μαζί με τα γεύματα. Συστήνεται η πρόσληψη τριών γευμάτων ημερησίως και αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής που προκαλούν στομαχική διάταση ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Τέλος , το κάπνισμα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση ελκών όσο και με την καθυστέρηση επούλωσής τους και η διακοπή του έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο πεπτικό έλκος.
Τα βότανα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το πεπτικό έλκος είναι η αλθαία καθώς και η ρίζα και τα φύλλα σύμφυτου.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ