Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση
Διατροφή, βότανα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση που οφείλεται στη χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αυτό έχει ως συνέπεια την άνοδο στο στόμα όξινων υγρών από το στομάχι και αίσθημα καψίματος στο στέρνο. Αυτό δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις) και έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τροφές που επιβαρύνουν αυτήν τη πάθηση είναι όξινες τροφές όπως ντομάτα, λεμόνι και χυμοί πορτοκαλιού. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά επίσης επιβαρύνουν την κατάσταση παρά την πρόσκαιρη ανακούφιση που προσφέρουν. Η καφεΐνη είναι μία ουσία που ευθύνεται για τη χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Παράλληλα επιβαρυντικά έχει βρεθεί ότι η μέντα, ο δυόσμος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρυκεύματα, η σοκολάτα, τα γλυκά, τα λιπαρά, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Βασικό είναι ο ασθενής να μην κάνει μεγάλα γεύματα διότι αυτό δημιουργεί έξαρση στην παλινδρόμηση αλλά να κάνει μικρά και συχνά γεύματα ώστε να μην επιβαρύνει το στομάχι του. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μη ξαπλώνουν οι ασθενείς αμέσως μετά τα γεύματα αλλά αφού έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Το σώμα στον ύπνο πρέπει να είναι το δυνατόν σε όσο πιο όρθια θέση γίνεται ώστε να μην έχουμε άνοδο των υγρών του στομάχου. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται η ένδυση με ζώνες και στενά ρούχα καθώς αυτά πιέζουν το στομάχι. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να ωφεληθούν από απώλεια βάρους.
Υπάρχουν αρκετά βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε τη θεραπευτική διαδικασία αλλά επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση.
Ένα από τα σημαντικά βότανα για το στομάχι μας είναι η Σπειραία η οποία καταπραΰνει το στομάχι και μειώνει την υπερβολική οξύτητα.
Τα μαλακτικά βότανα όπως η ρίζα Σύμφυτου, ο λυκίσκος, η ρίζα Αλθαίας και η Βρώμη είναι επίσης χρήσιμα.
Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος