Δίανθος

banner-new
8 Απριλίου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή, βότανα και αϋπνία

Διατροφή, βότανα & αϋπνία
Η αϋπνία είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε ανθρώπους που κατοικούν στην πόλη. Η ένταση, το άγχος και το stress είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση της.
Διατροφικά μπορούμε να κάνουμε έξυπνες επιλογές ώστε να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση. Η αποφυγή πηγών καφεΐνης μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και η σοκολάτα είναι μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης και πιθανόν να μας δημιουργήσουν ένταση. Παράλληλα καλό είναι να τρώμε 2-2.5 πριν να πέσουμε για ύπνο το βράδυ γιατί τα προβλήματα πέψης πιθανόν να λειτουργούν επιβαρυντικά. Επίσης πικάντικες τροφές στο βραδινό μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.
Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν ιδιετέρος αυτήν την προσπάθεια μας.
Τα πιο αποτελεσματικά υπνωτικά βότανα είναι ο Λυκίσκος, η Πισκιδία, η Πασσιφλόρα και η Βαλεριάνα. Η Πισκιδία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν η αϋπνία μας οφείλεται σε πόνο.
Αν λοιπόν έχουμε αϋπνία (η οποία δεν οφείλεται σε πόνο), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα που αποτελείται από ίσα μέρη Πασσιφλόρα και Βαλεριάνα. Το μείγμα το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε δηλαδή σε δύο κουταλάκια ξηρού μίγματος ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε πριν πέσουμε για ύπνο. Αν χρειάζεται μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη δόση του μίγματος για να είναι πιο αποτελεσματικό. Το μείγμα είναι ασφαλές και δεν μπορεί να πάρει κανείς υπερβολική δόση από τα βότανα αυτά.
Τα πιο πολλά χαλαρωτικά νευροτονωτικά φέρνουν ένα ήρεμο και φυσιολογικό ύπνο. Το Χαμομήλι, το τίλιο και το Τριφύλλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και η γεύση τους είναι πολύ ωραία. Τα πίνουμε ακριβώς λίγο πριν πάμε για ύπνο, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε από οποιαδήποτε ένταση και να κοιμηθούμε βαθιά και ήρεμα.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ