Δίανθος

banner-new
10 Απριλίου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Βασιλικός Πολτός

Βασιλικός Πολτός
Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα προϊόν που βγαίνει από τα βότανα με τη βοήθεια της μέλισσας. Τον βασιλικό πολτό.
Είναι κάτι που έχουμε ακούσει όλοι μας αλλά είναι πολύ πιθανόν να μην το έχουμε δοκιμάσει. Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, με υπόξινη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική. Εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για την διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι την ηλικία των 3 ημερών και των ενηλίκων βασιλισσών.
Η ονομασία βασιλικός πολτός δόθηκε από τον Ελβετό Φρανσουά Χούμπερ το 1788. Γενετική διαφορά ανάμεσα στις εργάτριες και τη βασίλισσα δεν υπάρχει. Η μοναδική τους διαφορά είναι ότι η βασίλισσα τρέφεται όλη της τη ζωή με τον πολτό αυτό ενώ οι εργάτριες μόλις 3 ημέρες. Στη συνέχεια οι εργάτριες τρέφονται με ένα μίγμα γύρης και νέκταρ. Το αποτέλεσμα της διαφοράς στη διατροφή τους είναι εντυπωσιακό. Οι βασίλισσες αναπτύσσονται σε 16 ημέρες, έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος. Η διάρκεια της ζωής τους είναι 30 φορές μεγαλύτερη (ζουν 2-4 χρόνια, ενώ οι εργάτριες αναπτύσσονται σε 21 ημέρες και ζουν 35-40 ημέρες). Η βασίλισσα γεννά μέχρι 1200 αυγά την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ημερήσιο βάρος των αυγών που γεννούν είναι το διπλάσιο του βάρους της.
Τι αποτελέσματα όμως έχει η χρήση του στον ανθρώπινο οργανισμό;
Ο βασιλικός πολτός είναι μία πλούσια πηγή βιταμινών, ανοργάνων στοιχείων και αμινοξέων. Αναλυτικότερα περιέχει βιταμίνες (Θειαμίνη , Ριβοφλαβίνη , νιασίνη, ασκορβικό οξύ, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, Β12, βιοτίνη, ινοσιτόλη, φυλλικό οξύ. Ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ψευδάργυρος, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο, νάτριο, πυρίτιο, μαγγάνιο, θείο, φωσφόρο, χαλκό, μαγνήσιο), χοληνεστεράση, φωσφατάση, χολίνη, ακετυλχολίνη, αδενοσίνη, παράγωγα αδενίνης, σάκχαρα, και πολυάριθμα αμινοξέα. Ο βασιλικός πολτός περιέχει σε ποσοστό 2% περίπου και 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ που έχει χαρακτηρισθεί σαν σημαντικός αντικαρκινικός παράγοντας.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο πολτός έχει αναλυθεί με μεγάλη προσοχή αλλά έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί μόνο το 97% των συστατικών του. Το υπόλοιπο 3% είναι βιοκαταλύτες ισχυρής βιολογικής αξίας και άγνωστα παράγωγα γενετικού υλικού RNA και DNA.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να παρασκευασθεί χημικά.
Η θεραπευτική του χρήση είναι πολυποίκιλη.
Έχει αποδειχθεί ότι ο φρέσκος βασιλικός πολτός επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία.
Με τη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων αναζωογονεί εξασθενημένους, ταλαιπωρημένους και γηρασμένους οργανισμούς. Ανανεώνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις. Τονώνει τη μνήμη, αυξάνει την αντοχή, τη σεξουαλική λειτουργία με την τόνωση του libido, καθώς και τη γονιμότητα. Δρα κατά των βακτηριδίων. Ελαττώνει το συγκινησιακό και έτσι προστατεύει από το άγχος και την ένταση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ενεργεί σα φυσικός ρυθμιστικός παράγοντας, εξισορροπώντας τις λειτουργίες του οργανισμού. Με την οξυγόνωση των κυττάρων, ενδυναμώνει τον οργανισμό και προς τις εξωτερικές προσβολές, αλλά και προς τις εσωτερικές ανωμαλίες. Προκαλεί αίσθηση ευφορίας, αυξάνει την όρεξη και βοηθάει τον οργανισμό στην αρτηριοσκλήρυνση, αρθρίτιδα, αιμορροϊδες, δερματικά, σάκχαρο, καθυστέρηση ανάπτυξης (σωματικά-νοητικά), ουρολοιμώξεις, υπόταση, δυσκοιλιότητα, στομαχικές διαταραχές, νευρασθένειες ,αϋπνίες, κλιμακτήριο, ατονία, κατάθλιψη.
Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι εντυπωσιακές αν αναλογισθούμε ότι ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν, αβλαβές, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες και εθισμό.
Διατηρείται φρέσκος στο ψυγείο μέχρι 6μήνες σε σκούρα φιαλίδια από, αμιγής ή ανακατεμένος με μέλι (10-20 γραμμ. σε ½ κιλό μέλι). Αλλοιώνεται από το μέταλλο, το φως, τον αέρα, τη θερμότητα και το χρόνο. Διατηρείται και σε σκόνη-χαπάκια επί μακρόν, αλλά έτσι η θεραπευτική του αξία είναι αμφίβολη.
Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν ημερησίως μισό γραμμάριο. Οι ενήλικες 1 γραμμάριο 10΄ πριν το πρωινό υπογλωσσίως ενώ οι αθλητές μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 2 γραμμάρια ημερησίως. Μπορούμε να παίρνουμε βασιλικό πολτό 3 μήνες τον χρόνο. Καλό είναι μετά από χρήση 15-20 ημερών να σταματάμε για 10 ημέρες και να συνεχίζουμε πάλι.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ