Δίανθος

banner-new
10 Απριλίου, 2009 in Άρθρα

Καλέντουλα

Καλέντουλα
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Calendula officinalis ( Καλέντουλα η φαρμακευτική) και ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων.
Είναι φυτό ετήσιο και το γνωρίζουμε όλοι. Η καταγωγή του είναι από την Αίγυπτο και το καλλιεργούμε συχνά στους κήπους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη κίτρινα ή ζωηρά πορτοκαλιά, απλά ή διπλά, με φύλλα μεγάλα, στενά στη βάση, φαρδύτερα και στρογγυλεμένα στην κορυφή.
Από τον 12ο αιώνα υπάρχουν σημειώσεις του Μέισερ ο οποίος έγραφε ότι «και μόνο να κοιτάξεις το φυτό, βελτιώνει την όραση, καθαρίζει το μυαλό και χαρίζει καλή διάθεση».
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη του φυτού τα οποία περιέχουν σαπωνίνες, καροτενοειδή, πικρό στοιχείο, αιθέριο έλαιο, στερόλες, φλαβονοειδή και γλίσχρασμα.
Δράση και ενδείξεις
Η καλέντουλα δρα ως αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, επουλωτικό, αντιμυκητικό, εμμηναγωγό.
Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία δερματικών προβλημάτων που οφείλονται σε μόλυνση ή φυσική βλάβη. Χρησιμοποιείται επίσης σε κάθε εξωτερική αιμορραγία, τραύμα, μωλωπισμό ή διάστρεμμα. Είναι ευεργετική για τα τραύματα που επουλώνονται αργά και για δερματικά έλκη.
Είναι ιδανική ως πρώτη βοήθεια σε ελαφρά εγκαύματα και ζεματίσματα.
Για τοπική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν, κατάπλασμα ή κομπρέσα. Εσωτερικά δρα σαν πολύτιμο βότανο για φλεγμονές ή έλκη του πεπτικού συστήματος. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών. Σας χολαγωγό βοηθά σε προβλήματα της χοληδόχου κύστης και σε ασαφή πεπτικά προβλήματα που χαρακτηρίζουμε ως δυσπεψία.
Η δράση της Καλέντουλας εναντίων των μυκήτων είναι αξιοσημείωτη και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά ή εξωτερικά για την αντιμετώπιση τέτοιων μολύνσεων. Σαν εμμηναγωγό βοηθά σε περιπτώσεις καθυστέρησης και επώδυνης εμμηνορροής.
Για πεπτικά προβλήματα μπορούμε να την συνδυάσουμε με ρίζα αλθαίας και γεράνιο.
Σε συνδυασμό με υδραστίδα και μύρο μπορούμε να παρασκευάσουμε μία χρήσιμη αντισηπτική λοσιόν.
Την παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ανθύλλια και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ