Δίανθος

banner-new
10 Απριλίου, 2009 in Άρθρα

Λυκίσκος

Λυκίσκος

Η λατινική του ονομασία είναι Humulus lupulus (Λυκίσκος το ζυθοβότανο)και τον συναντούμε με τις ονομασίες λυκίσκος ή αγριόκλιμα..
Είναι γνωστό αναρριχώμενο ζυθοβότανο που ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη. Στην χώρα μας τον συναντούμε αυτοφυή στην Μακεδονία. Είναι πολύχρονη πόα με βλαστούς αναρριχώμενους που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα.
Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται από τον 11ο αιώνα στη ζυθοποιεία και η ονομασία του τότε ήταν χούμελη, αλλά ποτέ στον παραδοσιακό Αγγλικό ζύθο (ale).
Αρχικά νόμιζαν ότι ενθαρρύνει τη μελαγχολική διάθεση και ότι ο πολύς λυκίσκος στη Γερμανική μπύρα ήταν «κακός για το κεφάλι». Πίστευαν όμως ακόμη ότι έδιωχνε τη χολερική διάθεση και την υπεραιμία και ότι ήταν πιο φυσικό ποτό από τον αγγλικό ζύθο. Ο Λυκίσκος έχει μεγάλα αποθέματα οιστρογόνων με αποτέλεσμα η υπερβολική κατανάλωση μπύρας να μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίμπιντο στους άνδρες.
Τα άνθη του θηλυκού φυτού γνωστά ως κώνοι χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική. Ο χαρακτήρας του φυτού μεταβάλλεται σημαντικά με την ηλικία καθώς τα συστατικά του οξειδώνονται.
Οι κώνοι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται φρέσκοι για την αϋπνία και οι αποξηραμένοι κώνοι που χρησιμοποιούνται στα μαξιλάρια για την έλλειψη ύπνου πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε λίγους μήνες γιατί οι παλαιοί αποξηραμένοι κώνοι μπορεί να είναι διεγερτικοί.
Από το βότανο χρησιμοποιούνται οι ανθοταξίες τους που συλλέγονται πριν ωριμάσουν τελείως Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Περιέχει λουπουλίνη, πικρά στοιχεία, ρητίνη, πτητικό έλαιο, τανίνη, οιστρογονικό συστατικό.
Η δράση του είναι ηρεμιστική, υπνωτική, αντισηπτική, στυπτική.
Η έντονη χαλαρωτική του δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα το κάνει ωφέλιμο στη θεραπεία της αϋπνίας. Καταπραΰνει την ένταση και το άγχος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν αυτή η ένταση καταλήγει σε ανησυχία, πονοκεφάλους και ίσως δυσπεψία. Σαν στυπτικό χορηγείται στη βλεννώδη κολίτιδα. Το αποφεύγουμε όμως όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη, γιατί μπορεί να την επιδεινώσει.
Για την αϋπνία συνδυάζεται με Βαλεριάνα και Πασσιφλόρα.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρά άνθη και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι το βράδυ για τον ύπνο.
Σε βάμμα η δόση είναι 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ