Δίανθος

banner-new
22 Απριλίου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή, βότανα και διάρροια

Διατροφή, βότανα & διάρροια

Η διάρροια είναι η αμυντική αντίδραση του οργανισμού που μπορεί να προκληθεί από:
1) Ιογενείς –βακτηριακές λοιμώξεις
2) Αυξημένη πίεση
3) Λήψη φαρμάκων
4) Ασθένειες του εντέρου
5) Δυσανοχή σε συγκεκριμένα τρόφιμα
Ο οργανισμός στην διάρκεια της διάρροιας παρουσιάζει έντονη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών οπότε πρωτεύων μέλημα μας είναι να προστατευτούμε από την αφυδάτωση. Έτσι απαραίτητη είναι η συχνή λήψη νερού, χυμών φρούτων καθώς και πηγών νατρίου και καλίου (ιδανικός συνδυασμός όλων αυτών είναι τα αθλητικά ποτά ανεξαρτήτως μάρκας). Όταν σταδιακά επανερχόμαστε στην φυσιολογική σίτιση καλό είναι να ξεκινήσουμε με αμυλούχα τρόφιμα (ρύζι, πατάτες, δημητριακά) τα οποία είναι καλύτερα ανεκτά από τον οργανισμό. Σταδιακά προσθέτουμε και πρωτεΐνη στην διατροφή μας.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε συντομότερα από την παρουσία της διάρροιας. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι όπως προείπαμε η διάρροια είναι αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού. Έτσι π.χ. αν η διάρροια οφείλεται σε βακτηριογενή λοίμωξη και εμείς την σταματήσουμε με λήψη βοτάνων ή φαρμάκων τότε υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδέψουμε τον παθογόνο παράγοντα μέσα στο σώμα μας αφού κλείσαμε την οδό εξόδου του.
Η φλούδα του ροδιού δρα ως στυπτικό και πεπτικό βότανο. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη διότι διεγείρει το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το πεπτικό σύστημα και η χρήση του ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσεντερίας. Πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετούς και χορηγείται υπό την επίβλεψη ειδικού.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ