Δίανθος

banner-new
29 Απριλίου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή, βότανα και γαστρίτιδα

Διατροφή, βότανα & γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα μπορεί να προέλθει από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, φαρμάκων (ασπιρίνη), από μολύνσεις με βακτηρίδια όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μολύνσεις με μύκητες, παράσιτα και από το υπερβολικό άγχος. Τα συμπτώματα της είναι αίσθημα καύσου στο στομάχι, δυσπεψία, ναυτία, εμετός, εμετός με αίμα και ξινίλες.
Από τη διάγνωση της γαστρίτιδας κι έπειτα το άτομο οφείλει να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, ασπιρίνης, γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά, φρούτα τα οποία έχουν όξινο ph ( εσπεριδοειδή, φράουλες, σύκα, ανανάς), τομάτα, καφές και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, λιπαρά κρέατα και μπαχαρικά. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα διότι η μεγάλη ποσότητα τροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία. Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων.
Ένα μίγμα βοτάνων που σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γαστρίτιδας είναι το εξής: Ρίζα Σύμφυτου (2 μέρη), Ρίζα Αλθαίας (2 μέρη), Σπειραία (2 μέρη), Υδραστίδα (1 μέρος). Το ρόφημα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μετά από κάθε γεύμα. Αν η γαστρίτιδα συνοδεύεται με τυμπανισμό, στο μίγμα προσθέτουμε Άκορο Κάλαμο (1 μέρος). Αν η γαστρίτιδα εντοπίσουμε ότι οφείλεται στο στρες, τότε προσθέτουμε στο μίγμα Βαλεριάνα (1 μέρος) ως νευροτονωτικό.
Τέλος τα βότανα που θεωρούνται ότι έχουν ειδική δράση στο πρόβλημα της γαστρίτιδας είναι η Μολόχα, ο Άκορος Κάλαμος, η Αλθαία, το Γεράνιο, η Σπειραία, το Σύμφυτο, η Υδραστίδα, και η Φτελιά.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ