Δίανθος

banner-new
22 Μαΐου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή, βότανα και ψωρίαση

Διατροφή, βότανα & ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ως κύριο πρόβλημα την μείωση της ποιότητας ζωής τους. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει τη ψωρίαση.
Μερικές βασικές συμβουλές όμως είναι δυνατόν να βελτιώσουν την κλινική εικόνα αν και εφόσον ακολουθηθούν. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα σας προσφέρει τις βιταμίνες που χρειάζεστε και αν παράλληλα αποφεύγετε το αλκοόλ και τα κορεσμένα λίπη θα σας προσφέρει ένα αίμα με λιγότερες τοξίνες με αποτέλεσμα την μείωση τον εξάρσεων το προβλήματος. Η σωματική άσκηση είναι επίσης σημαντική διότι μας βοηθά να καταπολεμήσομε το άγχος το οποίο ευθύνεται επίσης για τις κατά καιρούς εξάρσεις.
Υπάρχουν αρκετά βότανα που συστήνονται κατά παράδοση για την ψωρίαση. Τα περισσότερα είναι εξομαλυντικά, όπως ρίζα άρκτιου, γάλιο, ταραξάκο, γεντιανή, χελιδόνιο, καλέντουλα, αχιλλέα, γλυκόριζα, κόκκινο τριφύλι, θούγια κ.α. και φέρνουν αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα βότανα και γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Το φως του ήλιου και το θαλασσινό νερό συχνά καθαρίζουν την ψωρίαση αλλά η θεραπεία αυτή, μπορεί να μην είναι μόνιμη. Στον τόπο μας όμως είναι αρκετά εύκολο να την κάνουμε και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε.
Τα εξωτερικά ιάματα σε μορφή αλοιφών που χρησιμοποιούνται και μπορούν να παρασκευαστούν από βότανα όπως σύμφυτο, στελλαρία ή αλθαία, βοηθούν στο να καταπολεμηθεί ο ερεθισμός και στην απομάκρυνση των απολεπίσεων αλλά δεν προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση.
Ένα μίγμα έντεκα βοτάνων που μπορεί να μας βοηθήσει, περιέχει γεντιανή (2 μέρη), φλοιός ιτιάς (2 μέρη), φλοιός καρυδιών (1 μέρος), ρεμάνια (2 μέρη), αγγελική (2 μέρη), γλυκόριζα (2 μέρη), χελιδόνιο (1 μέρος), τσουκνίδα (1 μέρος), βερονίκη (1 μέρος), καλέντουλα (1 μέρος), αχιλλέα (1 μέρος).
Το μίγμα το παρασκευάζουμε ως ακολούθως. Από τα έξι πρώτα βότανα που αναφέρω παίρνουμε 2 κουταλάκια του τσαγιού και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε 3 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο νερό μία κουταλιά της σούπας από το μίγμα των άλλων πέντε βοτάνων. Το αφήνουμε σκεπασμένο οκτώ λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε το μισό το πρωί και το άλλο μισό το βράδυ. Η θεραπευτική αγωγή πρέπει να γίνει για αρκετό χρονικό διάστημα στο οποίο παράλληλα δίνουμε προσοχή, στις απαραίτητες αλλαγές στην ζωή μας, στη φυσική διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ