Δίανθος

banner-new
28 Μαΐου, 2009 in Συμβουλές Διατροφής

Διατροφή, βότανα και ημικρανίες

Διατροφή, βότανα & ημικρανίες

Ως ημικρανία περιγράφεται ο πόνος στο ένα ημισφαίριο του κεφαλιού που πιθανόν να αντανακλά στα μάτια αλλά και στον αυχένα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της όπως το άγχος, νευροενδοκρινικές διαταραχές, ανεπάρκεια σε συγκεκριμένες βιταμίνες και δυσανοχή σε συγκεκριμένες τροφές.
Ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ημικρανιών οφείλονται σε δυσανοχή σε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι οι πηγές καφεΐνης (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα), η σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά καθώς και η ασπαρτάμη (υποκατάστατο ζάχαρης).
Επίσης η έλλειψη βιταμίνης Β2 καθώς και μαγνησίου μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της.

Πηγές βιταμίνης Β2: Γάλα, γάλα σόγιας, γιαούρτι, συκώτι αρνιού, δημητριακά πρωινού
Πηγές Μαγνησίου: Όσπρια, σουσάμι, πράσινες σαλάτες, ξηροί καρποί

Η θεραπεία της ημικρανίας απαιτεί μακροχρόνια φροντίδα για την απομάκρυνση του βασικού αιτίου που την προκαλεί και συγκεκριμένα ιάματα για τις κρίσεις. Το να διαγνώσουμε μόνοι μας την αιτία είναι μάλλον δύσκολο και χρειάζεται η βοήθεια ειδικού.
Ένα βότανο που είναι πολύ γνωστό για την δράση του στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι το Χρυσάνθεμο το παρθένιο. Δεν πρέπει να το θεωρήσει κανείς πανάκια στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η συστηματική του χρήση για ένα μήνα είτε σε ταμπλέτες είτε σε ρόφημα έχει δώσει πολλές φορές θετικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν επίσης βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, όταν μας πιάσει μια κρίση ημικρανίας. Τα βότανα αυτά είναι η Μαύρη Ιτιά, Πισκιδία, Πασσιφλόρα, Βαλεριάνα και Μπετόνικα. Αν έχουμε πεπτικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο ή όξινη δυσπεψία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Χαμομήλι, Υδραστίδα ή Σπειραία. Αν η ημικρανία μας συνοδεύεται από μία κατάσταση εξασθένησης μπορούν να μας βοηθήσουν διεγερτικά νευροτονωτικά βότανα όπως είναι η Νταμιάνα.
Ένα βότανο που επίσης βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ημικρανίας από στρες είναι το Τζίνσενγκ. Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι σαφή αποτελέσματα βελτίωσης εμφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες.
Ένα ακόμη αίτιο ημικρανίας στις γυναίκες είναι τα ορμονικά προβλήματα που συνδέονται με την αρχή της περιόδου ή με την εμμηνόπαυση. Βότανα που μπορούν στην περίπτωση αυτή να μας βοηθήσουν είναι η Λυγαριά, η Διοσκορία και η Τσιμισιφούγκα.
Τέλος πρέπει να ξέρουμε ότι η ημικρανία μπορεί να προκαλείται από προβλήματα του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης που οδηγούν σε μυϊκά ή νευρολογικά προβλήματα. Αν υποψιαζόμαστε κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισκεφθούμε ένα ειδικό.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ