Δίανθος

banner-new
10 Ιουλίου, 2009 in Άρθρα

Κρυολόγημα

Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι ένα «βάσανο» που το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Είναι ένα πρόβλημα που παλεύουμε να το σταματήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν μια και μας ενοχλεί αφάνταστα στην προσπάθεια μας να κάνουμε την καθημερινή μας εργασία, όποια και αν είναι αυτή. Είναι μάλλον το ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς βλέπουμε την «αρρώστια». Τη βλέπουμε σαν κάτι που πρέπει να καταπολεμήσουμε, αντί να καταλάβουμε ότι είναι μια ένδειξη που φανερώνει την διαταραχή της ισορροπίας του σώματος μας. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συμπτώματος και να παραμείνουμε εκτός ισορροπίας, αλλά να βρούμε τον τρόπο επαναφοράς της εσωτερικής μας αρμονίας.
Σκεφθείτε το εξής. Αν βρεθούμε μια ομάδα ανθρώπων σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη κρυολογήματος, θα διαπιστώσουμε ότι κάποιοι από εμάς πράγματι μπορεί να αρπάξουν κρυολόγημα. Όχι όμως όλοι. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι αρρωσταίνουμε αν οι συνθήκες που επικρατούν στον οργανισμό μας είναι πρόσφορες για να αναπτυχθεί ένας ιός. Αν η γενική μας κατάσταση είναι σε καλή κατάσταση, όσους ιούς και αν μας ρίξουν δεν θα πιάσουμε κρυολόγημα.
Όταν έχουμε κρυολογήσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ασχοληθούμε είναι με τα αίτια για τη συσσώρευση της βλέννας που είναι το κύριο ενόχλημα που έχουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που βοηθούν στην παραγωγή βλέννας. Έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα ότι τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι), η ζάχαρη και οι πατάτες. Αυτά τα τρόφιμα να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα φρούτα και χυμούς (ιδιαίτερα πορτοκάλια που ο τόπος μας μάλιστα προσφέρει σε αφθονία).
Μετά μπορούμε να φροντίσουμε το κρυολόγημα με κάποια βότανα. Ένα μίγμα από άνθη Σαμπούκου, Μέντα και Αχιλλέα σε ίσα μέρη μπορεί να είναι ωφέλιμο. Είναι ένα ρόφημα που συνδυάζει τις αντικαταρροϊκές και μεμβρανοτονωτικές ιδιότητες του άνθους Σαμπούκου, με τη διεγερτική και αποσυμφορητική δράση της Μέντας και τις εφιδρωτικές και διουρητικές δράσεις της Αχιλλέας. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται όσο πιο ζεστό γίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Ένα άλλο μίγμα που μπορούμε να πάρουμε τις 2-3 πρώτες ημέρες ενός κρυολογήματος είναι Τίλιο (3 μέρη), Σαμπούκος (3 μέρη), Ιτιά (3 μέρη), Θυμάρι (1 μέρος) και Κανέλλα (1 μέρος). Το μίγμα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν υπάρχει βήχας μπορούμε να πάρουμε Σισάνδρα ή ρίζα Γκλέχνιας.
Αν το κρυολόγημα επιμένει και μετά το τριήμερο μπορούμε να πάρουμε και Εχινάκια σε ρόφημα από το έγχυμα του βοτάνου ή βάμμα.
Τέλος στην υιοθέτηση ενός διαιτολογίου από το οποίο θα απουσιάζουν όπως είπαμε οι βλεννογενείς τροφές θα λάβουμε υπ’ όψιν μας την λήψη της βιταμίνης C που είναι πολύτιμη τόσο στη θεραπευτική αγωγή όσο και στην προφύλαξη από το κρυολόγημα. Το καλύτερο είναι να λαμβάνεται η βιταμίνη με τη μορφή κυνόροδων ή σαν εκχύλισμα τους. Το φυτό αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή που είναι απαραίτητα για την απορρόφηση και δράση της βιταμίνης.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ