Δίανθος

banner-new
5 Οκτωβρίου, 2010 in Συμβουλές Διατροφής

Βιταμίνη C

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι από τις πιο σημαντικές και γνωστές βιταμίνες. Τα περισσότερα ζώα τη συνθέτουν ενώ ο άνθρωπος είναι από τις λίγες εξαιρέσεις που παίρνει τη βιταμίνη C αποκλειστικά από την τροφή του. Η κλασική ασθένεια που προκύπτει από την έλλεψη της βιταμίνης C είναι το σκορβούτο. Μία από τις σημαντικές αποστολές της βιταμίνης είναι ο σχηματισμός του κολλαγόνου μιας πρωτείνης η οποία δρα σαν το κύριο πλέγμα στήριξης του σώματος. Παράλληλα η βιταμίνη C παίρνει μέρος στη δημιουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και της ιντερφερόνης μιας ουσίας σημαντικής για την καταπολέμηση των ιών. Ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες κι αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Η απορρόφηση της γίνεται στο έντερο και η περίσσεια της αποβάλλεται με τα ούρα μέσα σε 2-3 ώρες.Η ποσότητα που υπάρχει στο σώμα μας είναι περίπου 5γρ..

Πηγές: Μαιντανός, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλια, ακτινίδια. Έπίσης το εκχύλισμα από πευκοβελόνες περιέχει σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ