Δίανθος

banner-new
26 Οκτωβρίου, 2010 in Συμβουλές Διατροφής

Βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της προθρομβίνης, η οποία είναι πρόδρομη ουσία της θρομβίνης η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρευστότητα του αίματος. Παράλληλα η βιταμίνη Κ λαμβάνει μέρος και στη σύνθεση μιας άλλης πρωτείνης στα ούρα η οποία παρεμποδίζει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Για αυτό το λόγο οι χορτοφάγοι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας βιταμίνης Κ στη διατροφή τους κινδυνεύουν σπάνια από εσωτερικές αιμορραγίες και σχηματισμό πετρών στα νεφρά.
Ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ συναντάμε σπάνια. Στην ομάδα κινδύνου ανήκουν άτομα που υποφέρουν από διάρροιες, ασθένειες του ήπατος, αποφρακτικό ίκτερο, οι υπερλήλικες, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Επίσης ενδείξεις ανεπάρκειας είναι οι αιμορραγίες της μύτης καθώς και ο μεγάλος χρόνος πήξης του αίματος.

Πηγές: Σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο, σπαράγγια, ελαιόλαδο, ακτινίδια. Από τα βότανα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι το αλφάλφα και το πράσινο τσάι. Η μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης Κ παράγεται στο έντερο από βακτήρια.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ