Κόκκινο κρασί
Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί καταναλώνεται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα τελευταία χρόνια διαρκώς αποκαλύπτονται οι ευεργετικές ιδιότητες του για τον άνθρωπο όταν γίνεται συνετή χρήση του (2-3 ποτηράκια τη μέρα). Βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καρκίνου ενώ παράλληλα καθυστερεί το γήρας. Όλες αυτές οι δράσεις του οφείλονται στην περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή τα οποία είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και του δίνουν αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο εντάσεται το Γαλλικό παράδοξο. Οι Γάλλοι ενώ στη διατροφή τους έχουν υψηλό ποσοστό ζωικών λιπών και υψηλότερη χοληστερίνη από τους Αμερικάνους οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στη χώρα τους είναι 2,5 φορές λιγότεροι λόγω του κόκκινου κρασιού που καταναλώνουν καθημερινά.
Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος