Χολίνη
Χολίνη
Η χολίνη αποτελεί ένα απαραίτητο μικροδιατροφικό για τον άνθρωπο. Στο σώμα μας παράγεται σε μικρές ποσότητετς στο συκώτι με τη βοήθεια της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και του αμινοξέος μεθειονίνη. Είναι απαραίτητη για την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία και ως εκ τούτου πιθανή έλλειψη της θα δημιουργούσε προβλήματα.
Παράλληλα βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργεία του συκωτιού ενώ είναι απαραίτητη για το σχηματισμό λεκιθίνης. Σε περίπτωση ανεπάρκειας χολίνης παρουσιάζεται αύξηση του λιπώδους ιστού, αύξηση της πίεσης, έλκος στομάχου, δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών ενώ στα έμβρυα έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του.
Τέλος κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι συμμετέχει στο μεταβολισμό της ομοκυστείνης, επομένως είναι ευεργετική και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πηγές: Αυγά, εντόσθια, άπαχο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί και μαγιά μπύρας.
Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος