Δίανθος

banner-new
18 Μαρτίου, 2011 in Συμβουλές Διατροφής

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο καταναλώνεται στη μεσόγειο παραπάνω από 4.000 χρόνια. Η ιδαίτερη σύσταση του το καθιστά το πιο ευεργετικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής η οποία και θεωρείται από τις πιο υγειινές στον κόσμο.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει προστατεύουν το καρδιαγγεικό σύστημα καθώς προκαλούν μείωση της ‘κακής χοληστερίνης’ (LDL) και αύξηση της ‘καλής χοληστερίνης’ (HDL). Η LDL χοληστερίνη όταν οξειδώνεται προσκολάται στα τοιχόματα των αρτηριών με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας. Η HDL χοληστερίνη αντιθέτως παίζει το ρόλο του ‘καθαριστικού’ των αγγείων αφού κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί σα ‘σκούπα’.
Παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε βιταμίνη Ε του προσδίδει και έντονες αντιοξειδωτικές ικανότητες. Έτσι δρα και σαν αντιγηραντικό ενώ παράλληλα αυξάνει τη μακροζωία.
Προσοχή όμως. Με την αύξηση της θερμοκρασίας (τηγάνισμα) η χημική συσταση του ελαιολάδου μεταβάλεται. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε κορεσμένα και οι ευεργετικές δράσεις αντιστρέφονται. Επομένως αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις ευεγετικές ιδιότητες του ελαιολάδου τότε είναι καλύτερα να το καταναλώνουμε ωμό.
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και για το τηγάνισμα το ελαιόλαδο παραμένει η καλύτερη επιλογή καθώς τα σπορέλαια ακόμα και ωμά περισσότερο επιβαρύνουν τον οργανισμό παρά τον οφελούν.

Κουβάτσος Φίλιππος,
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ