Δίανθος

banner-new
4 Απριλίου, 2011 in Συμβουλές Διατροφής

Βρώμη

Η βρώμη είναι μια τροφή που παραδοσιακά θεωρούταν καθαρτικό. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα πιστεύοταν πως θεράπευε τον εθισμό στο όπιο και πως μέιωνε την ανάγκη για τσιγάρο.
Στις μέρες μας η βρώμη έχει αρχίσει και αναδεικνύει άλλη μια πολύτιμη ιδιότητα της. Αυτήν της μείωσης της χοληστερίνης του αίματος!
Έρευνες έχουν δείξει πως μισό ποτήρι ξερά πιτουρα βρώμης την ημέρα μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) κατά 20% ενώ παράλληλα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) κατά 15%. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα σε άτομα που είχαν χοληστερίνη από 240 εώς 300. Τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται εμφανή μετά από περίπου τρεις εβδομάδες. Ωστόσο τα πίτουρα δεν βοηθάνε ιδιαίτερα τα άτομα με πολύ υψηλή χοληστερίνη (300-400) ενώ επίσης ένα ποσοστό γύρω στο 15% του πληθυσμού δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Τέλος για καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερίνης καλό είναι να καταναλώνετε βρώμη καθ’όλη την διάρκεια της μέρας. Μια καλή λύση θα ήταν να τρώμε βρώμη με γάλα για πρωινό καθώς και για απογευματινό κολατσιό.

Κουβάτσος Φίλιππος,
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ