Δίανθος

banner-new
12 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Δροσερά

Δροσερά

Βιότοπος – περιγραφή:
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι DROSERA rotundifolia (Δροσερά η στρογγυλόφυλλη) και ανήκει στην οικογένεια των Δροσεριδών. Το συναντούμε σε ελώδεις τόπους.
Είναι φυτό ποώδες, πολυετές και πολύ μικρό με ύψος από 5 έως 25 εκατοστά. Τα στελέχη των ανθέων δεν ξεπερνούν τα 10 εκατοστά. Φύλλα πολύ ιδιότροπα, ωοειδή ή κυκλικά, με διάμετρο 5-8 χιλιοστά, έμμισχα, κατά ρόδακα, σκεπασμένα με κόκκινες αδενώδεις τρίχες, που μπορούν να καμφθούν προς το κέντρο του φύλλου. Άνθη λευκά κατά βότρεις. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα (έχει αρσενικά και θηλυκά όργανα) και επικονιάζεται μόνο του.
Είναι φυτό που απαιτεί ήλιο (δεν αναπτύσσεται στη σκιά) και έδαφος υγρό ή βρεγμένο.
Η Δροσερά μπορεί να επιζήσει σε εδάφη που είναι φτωχά σε άζωτο. Αυτό γίνεται γιατί έχει την ικανότητα να παίρνει το απαιτούμενο άζωτο από τα έντομα. Στην πραγματικότητα το φυτό αυτό είναι μία εντυπωσιακή εντομοπαγίδα. Το πάνω μέρος των φύλλων, όπως αναφέραμε, καλύπτεται με τρίχες που εκκρίνουν μια γλυκιά κολλώδη ουσία. Αυτή προσελκύει τα έντομα, τα οποία κολλούν πάνω στην ουσία αυτή και παγιδεύονται. Στη συνέχεια το φυτό εκκρίνει μία χωνευτική ουσία που του επιτρέπει να απορροφήσει στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του εντόμου.

Ιστορικά στοιχεία:
Το Δροσερό έχει μακρά βοτανική χρήση στη λαϊκή ιατρική. Ήταν λαοφιλές βότανο γιατί οι χωρικοί το θεωρούσαν δυναμωτικό και αφροδισιακό.
Το φυτό το χρησιμοποιούσαν με θετικά αποτελέσματα εναντίον του βήχα του κοκίτη, σε αρχικά στάδια φυματίωσης, χρόνιες βρογχίτιδες, και άσθμα.
Εξωτερικά το χρησιμοποιούσαν για θεραπεία σε κάλους, ακροχόρδωνες και κάλο μεγάλου δακτύλου.
Οι χωρικοί ακόμη, χρησιμοποιούσαν εξωτερικά τον χυμό της Δροσεράς εναντίον των φακίδων. Εσωτερικά λάμβαναν το βότανο θεωρώντας ότι δρα ως διουρητικό, σπασμολυτικό και αφροδισιακό.

Συστατικά-χαρακτήρας:
Το βότανο περιέχει ναφθακινόνες (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πλουμπαγκίνη), φλαβονοειδή (κβερσετόλη), τανίνες, κιτρικό οξύ, μαλικό οξύ και μια ανθοκυανική χρωστική.

Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή:
Η Δροσερά ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο. Η συλλογή του βοτάνου γίνεται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού εκτός της ρίζας.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Το βότανο δρα ως αντιβακτηριακό, αντιβιοτικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, μαλακτικό, αποχρεμπτικό, ομοιοπαθητικό, υπογλυκαιμικό, εναντίον ακροχορδώνων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στη βρογχίτιδα και τον κοκίτη. Η παρουσία της πλουμπαγίνης, βοηθά στο να εξηγηθεί η αποτελεσματικότητα της Δροσεράς κατά του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου. Βοηθά επίσης στις λοιμώξεις άλλων τμημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
Η χαλαρωτική δράση που ασκεί πάνω στους ακούσιους μύες βοηθά στην ανακούφιση του άσθματος. Το βότανο χαλαρώνει τους μυς της αναπνευστικής οδού, διευκολύνοντας την αναπνοή ανακουφίζοντας από την δύσπνοια, και έτσι έχει σημαντική αξία στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων του αναπνευστικού. Σήμερα η διάδοση του φυτού είναι μικρή και δεν το χρησιμοποιούμε άγρια φυτά για τον σκοπό αυτό.
Η εσωτερική χρήση του βοτάνου προκαλεί ένα αβλαβή χρωματισμό των ούρων.
Για την αγωγή εναντίον του άσθματος συνδυάζεται άριστα με Γρινδέλια και Ευφορβία.
Εκτός από τις πνευμονικές παθήσεις, έχει μεγάλη ιστορία στην αγωγή του έλκους του στομάχου.
Το βότανο δρα και ως μυκητοκτόνο, ενώ οι ουσίες του φυτού εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων.
Ο χυμός των φύλλων, χρησιμοποιείται εναντίον φακίδων, κάλων και ακροχορδώνων.
Στην ομοιοπαθητική το βάμμα καταπραΰνει τους πόνους από ρευματισμούς. Επίσης χρησιμοποιείται σε περίπτωση φυματίωσης των πνευμόνων. Δίνεται κυρίως για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, άσθμα), σε βίαιο, σπασμωδικό ή παροξυσμικό βήχα που επαναλαμβάνεται. Επίσης το χρησιμοποιούν για θεραπεία κοκίτη, σε αίσθηση πίεσης στο στήθος και συνεχή δυνατό βήχα. Τέλος για επούλωση ουλών, ιδίως φυματινικών.

Παρασκευή και δοσολογία:
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μία κουταλιά του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Υπό μορφή βάμματος η δοσολογία είναι 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις:
Δεν έχουν αναφερθεί. Κατά συνέπεια απλά τηρούμε την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ