Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Συμβουλές Διατροφής

Αϋπνία και Βότανα

Αϋπνία και βότανα
Ποιος από μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αϋπνία τουλάχιστον για ένα βράδυ; Το στρες μια ολόκληρης ημέρας ή η αγωνία μας για κάτι που πρόκειται να γίνει την επομένη μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους όλο το βράδυ ή στην να μην μας επιτρέψει να κοιμηθούμε βαθιά και ήρεμα. Αν το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται αραιά και πού δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως γίνει μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση και ο οργανισμός μας αρχίζει να υποφέρει, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια του ύπνου γίνονται οι περισσότερες θεραπευτικές και αναζωογονητικές διεργασίες στο σώμα μας. Η διαταραχή του ύπνου μας κατά συνέπεια έχει σοβαρή επίδραση σε όλες αυτές τις διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της καλής μας υγείας.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα υπνωτικά χάπια που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλαρωτικά νευροτονωτικά βότανα που η δράση τους είναι αρκετή για να επιτρέψει στη φυσιολογική διαδικασία του ύπνου να αναλάβει τον έλεγχο.
Τα πιο αποτελεσματικά υπνωτικά βότανα είναι ο Λυκίσκος, η Πισκιδία, η Πασσιφλόρα και η Βαλεριάνα. Η Πισκιδία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν η αϋπνία μας οφείλεται σε πόνο.
Αν λοιπόν έχουμε αϋπνία (η οποία δεν οφείλεται σε πόνο), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα που αποτελείται από ίσα μέρη Πασσιφλόρα και Βαλεριάνα. Το μείγμα το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε δηλαδή σε δύο κουταλάκια ξηρού μίγματος ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε πριν πέσουμε για ύπνο. Αν χρειάζεται μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη δόση του μίγματος για να είναι πιο αποτελεσματικό. Το μείγμα είναι ασφαλές και δεν μπορεί να πάρει κανείς υπερβολική δόση από τα βότανα αυτά.
Τα πιο πολλά χαλαρωτικά νευροτονωτικά φέρνουν ένα ήρεμο και φυσιολογικό ύπνο. Το Χαμομήλι, το τίλιο και το Τριφύλλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και η γεύση τους είναι πολύ ωραία. Τα πίνουμε ακριβώς λίγο πριν πάμε για ύπνο, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε από οποιαδήποτε ένταση και να κοιμηθούμε βαθιά και ήρεμα.
Ένας ακόμη τρόπος που τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμίσουμε και να κοιμηθούμε καλά, είναι να τα πάρουμε από το δέρμα μας κάνοντας μπάνιο. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για παιδιά. Έτσι ένα μπάνιο με Τίλιο πριν πάει το παιδί να κοιμηθεί στο κρεβάτι, θα το βοηθήσει να κοιμηθεί απαλά, ενώ ένα μπάνιο με Χαμομήλι θα βοηθήσει το παιδί μας αν υπάρχει πρόβλημα στην οδοντοφυΐα του, εξ αιτίας της ανατολής των οδόντων.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μπάνιο τους Βαλεριάνα με τον ακόλουθο τρόπο (ο οποίος ισχύει και για το μπάνιο μας με άλλα βότανα).
Ρίχνουμε ένα λίτρο βραστό νερό σε μία ή δύο χούφτες ρίζας Βαλεριάνας και το αφήνουμε σκεπασμένο για μισή ώρα. Μετά στραγγίζουμε το νερό και το ρίχνουμε μέσα στο νερό της μπανιέρας. Μπορούμε να κάνουμε μπάνιο ολόκληροι ή να κάνουμε μόνο ποδόλουτρο η χειρόλουτρο. Δημιουργείστε ένα ήρεμο περιβάλλον, σβήστε τα φώτα, διαβάστε κάτι ευχάριστο, χαλαρώστε …και καλό ύπνο.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ