Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Συμβουλές Διατροφής

Γαστρίτιδα και Βότανα

Γαστρίτιδα και Βότανα
Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου των τοιχωμάτων του στομάχου. Είναι μία διαταραχή που μπορεί να διαρκέσει λίγο καιρό και να οφείλεται σε λοίμωξη ή σε αντίδραση σε κάποια τροφή. Υπάρχει όμως και πιθανότητα να γίνει χρόνιο πρόβλημα.
Τα αίτια που πρέπει να αναζητήσουμε είναι οι ανθυγιεινές τροφές, αλκοόλ, κάπνισμα και στρες. Συνήθως βέβαια είναι ένας συνδυασμός των παραγόντων που ανέφερα. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη βοήθεια των βοτάνων απαιτείται ένας συνδυασμός διατροφής και βοτάνων.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία, μια και αν τρώμε σωστά μπορούμε να αποφύγουμε τους ερεθιστικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε είναι:
1. Τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. Τα πολύ ζεστά φαγητά και ποτά επιδεινώνουν άμεσα τη φλεγμονή. Παρόμοια δράση έχουν και οι κρύες τροφές και ποτά.
2.Τα χημικά ερεθιστικά προκαλούν άμεση επιδείνωση. Να αποφεύγουμε τα φαγητά που έχουν ξύδι. Το αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή ερεθίζει το στομάχι μας σοβαρά. Το κάπνισμα επίσης πρέπει να αποφεύγεται μια και ο καπνιστής καταπίνει μεγάλη ποσότητα πίσσας που δρα ερεθιστικά. Παρόμοια δυσάρεστη επίδραση έχουν οι τροφές με πολλά καρυκεύματα, κάρυ και φαγητά πλούσια σε λιπαρά.
3. Οι μηχανικοί ερεθισμοί επίσης μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Όταν υπάρχει οξεία φλεγμονή είναι καλό να αποφεύγουμε τις φυτικές ίνες, γιατί στη περίπτωσή μας θα λειτουργήσουν όπως το γυαλόχαρτο πάνω σε μια πληγή. Πρέπει να τρώμε τροφές που θα μας πειράζουν. Αποφεύγουμε το τραχύ ψωμί, τους ξηρούς καρπούς, ντομάτες κ.λ.π. Όταν η κατάστασή μας βελτιωθεί μπορούμε και πάλι να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας τις φυτικές ίνες, οι οποίες όπως γνωρίζουμε αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.
Ένα μίγμα βοτάνων που σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γαστρίτιδας είναι το εξής: Ρίζα Σύμφυτου (2 μέρη), Ρίζα Αλθαίας (2 μέρη), Σπειραία (2 μέρη), Υδραστίδα (1 μέρος). Το ρόφημα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μετά από κάθε γεύμα. Αν η γαστρίτιδα συνοδεύεται με τυμπανισμό, στο μίγμα προσθέτουμε Άκορο Κάλαμο (1 μέρος). Αν η γαστρίτιδα εντοπίσουμε ότι οφείλεται στο στρες, τότε προσθέτουμε στο μίγμα Βαλεριάνα (1 μέρος) ως νευροτονωτικό.
Τέλος τα βότανα που θεωρούνται ότι έχουν ειδική δράση στο πρόβλημα της γαστρίτιδας είναι η Μολόχα, ο Άκορος Κάλαμος, η Αλθαία, το Γεράνιο, η Σπειραία, το Σύμφυτο, η Υδραστίδα, και η Φτελιά
Πάνω από όλα όμως να μην ξεχνάμε ότι προτιμότερο είναι να προλαβαίνουμε το πρόβλημα παρά να το θεραπεύουμε. Να προσέχουμε κατά συνέπεια το τι και το πώς τρώμε, μια και το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με την υγεία μας οφείλεται στο ότι ζώντας στην εποχή της ταχύτητας και της διαφήμισης έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και ανθρώπινος τρόπος ζωής.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ