Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Ημικρανίες και Βότανα

Ημικρανίες και βότανα
Οι ημικρανίες όπως και οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από ένα μεγάλο φάσμα παραγόντων. Είναι έντονος πονοκέφαλος που συχνά συνοδεύεται από πεπτικές διαταραχές όπως ναυτία και εμετό, από οπτικές διαταραχές και φωτοφοβία. Μπορεί να μας διαρκέσει μερικές ώρες ή και ημέρες.
Η θεραπεία της ημικρανίας απαιτεί μακροχρόνια φροντίδα για την απομάκρυνση του βασικού αιτίου που την προκαλεί και συγκεκριμένα ιάματα για τις κρίσεις. Το να διαγνώσουμε μόνοι μας την αιτία είναι μάλλον δύσκολο και χρειάζεται η βοήθεια ειδικού.
Ένα βότανο που είναι πολύ γνωστό για την δράση του στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι το Χρυσάνθεμο το παρθένιο. Δεν πρέπει να το θεωρήσει κανείς πανάκια στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η συστηματική του χρήση για ένα μήνα είτε σε ταμπλέτες είτε σε ρόφημα έχει δώσει πολλές φορές θετικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν επίσης βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, όταν μας πιάσει μια κρίση ημικρανίας. Τα βότανα αυτά είναι η Μαύρη Ιτιά, Πισκιδία, Πασσιφλόρα, Βαλεριάνα και Μπετόνικα.
Αν έχουμε πεπτικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο ή όξινη δυσπεψία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Χαμομήλι, Υδραστίδα ή Σπειραία.
Η αιτία που μας προκαλεί τις ημικρανίες μπορεί να είναι μία, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συντελούν στην πρόκληση τους.
Κατ’ αρχάς είναι το διαιτολόγιο μας. Η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας σε ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Πρέπει να ξέρουμε ότι να συνηθέστερα αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι το κόκκινο κρέας, η σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές, το δυνατό τσάι, η λευκή ζάχαρη, τα προϊόντα της μαγιάς, τα συμπληρώματα της βιταμίνης Β, τα τουρσιά, οι ξινές τροφές, το ζωικό λίπος, το αλκοόλ (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί). Συνήθως πρέπει να ξέρουμε ότι η αλλεργική αντίδραση δεν ενεργοποιείται από μία και μόνο αλλεργιογόνα τροφή, αλλά από πολλές αντιδράσεις σε διαφορετικές τροφές που συσσωρεύονται και ξεπερνούν το κρίσιμο όριο. Αν υποψιαζόμαστε το αίτιο που μας προκαλεί την ημικρανία, νηστεύουμε για δύο ημέρες και στη συνέχεια αρχίζουμε να τρώμε σταδιακά την τροφή ή τις τροφές που θεωρούμε ύποπτες. Αν η ημικρανία σας προκληθεί από ένα συγκεκριμένο φαγητό θα το έχετε εντοπίσει για να το αποφεύγετε στο μέλλον. Βότανα που τονώνουν το πεπτικό μας σύστημα είναι η Υδραστίδα, η Σπειραία και η Αρτεμισία το Αψίνθιον.
Άλλη αιτία που μπορεί να μας προκαλεί ημικρανίες είναι το στρες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να χαλαρώσουμε. Τυπικά παραδείγματα ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό το είδος ημικρανίας είναι άτομα που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες τους. Αυτό τους προκαλεί απογοήτευση και εκνευρισμό. Μπορεί όμως να είναι και άτομα που βρίσκονται στο άλλο άκρο. Άτομα δηλαδή που είναι τελειομανή και υπερευσυνείδητα. Τα καταλληλότερα βότανα για τις περιπτώσεις αυτές είναι τα χαλαρωτικά και νευροτονωτικά όπως ο Λυκίσκος, ο Ιξός, η Βρώμη, η Σκουτελλάρια και η Βερβένα.
Αν η ημικρανία μας συνοδεύεται από μία κατάσταση εξασθένησης μπορούν να μας βοηθήσουν διεγερτικά νευροτονωτικά βότανα όπως είναι η Νταμιάνα.
Ένα βότανο που επίσης βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ημικρανίας από στρες είναι το Τζίνσενγκ. Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι σαφή αποτελέσματα βελτίωσης εμφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες .
Ένα ακόμη αίτιο ημικρανίας στις γυναίκες είναι τα ορμονικά προβλήματα που συνδέονται με την αρχή της περιόδου ή με την εμμηνόπαυση. Βότανα που μπορούν στην περίπτωση αυτή να μας βοηθήσουν είναι η Λυγαριά, η Διοσκορία και η Τσιμισιφούγκα.
Τέλος πρέπει να ξέρουμε ότι η ημικρανία μπορεί να προκαλείται από προβλήματα του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης που οδηγούν σε μυϊκά ή νευρολογικά προβλήματα. Αν υποψιαζόμαστε κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισκεφθούμε ένα ειδικό.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ