Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Κανέλλα

Κανέλα
Η επιστημονική της ονομασία είναι Cinnamomum zeylanicum (Κιννάμωμον το κεϋλανικό) και ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ινδία και την Σρι Λάνκα. Παλιά την ονόμαζαν Σιναμική ή Σιναμόν. Έχει φινετσάτο, διακριτικά μεθυστικό άρωμα και χρώμα θεσπέσιο., που αποτελεί ιδιαίτερη απόχρωση του καφέ, το λεγόμενο κανελί. Αυτό το πασίγνωστο μπαχαρικό έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι ο φλοιός και το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τον φλοιό ή τα φύλλα του δέντρου.
Γνωστό από παλιά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αναφέρεται για πρώτη φορά τον βοτανολόγο του αυτοκράτορα Shen-Nung (2.700π.Χ) και στη Βίβλο, όπου περιγράφεται πως παρασκευάζεται ένα ιερό μύρωμα από έλαια κανέλας, κάσσιας, μύρου και ελιάς. Στην Αίγυπτο τη χρησιμοποιούσαν στη ταρίχευση. Στο ναό του Απόλλωνα, στα Δίδυμα θυμιάτιζαν με αυτή ανακατεύοντας την με κάσσια, λιβάνι, μύρο και άλλα μυρωδικά. Συνταγές με ποτά με κανέλα βρίσκονται στα χειρόγραφα όλων των μοναστηριών του Μεσαίωνα.
Είναι δημοφιλές άρτυμα, ειδικά για γλυκίσματα, χάρη στο περίφημο άρωμά της και τη γεύση της. Επίσης την χρησιμοποιούν σε οδοντόκρεμες και σαν θυμίαμα.
Το κύριο συστατικό που περιέχει είναι το αιθέριο έλαιο το οποίο διαθέτει αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Ο φλοιός θερμαίνει και χαλαρώνει το πεπτικό σύστημα, ενώ ζεσταίνει όλη την κυκλοφορία με ευχάριστο τρόπο. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών πεπτικών διαταραχών και λοιμώξεων.
Το αφέψημα του φλοιού είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο τσάι που βοηθά τη πέψη και μπορεί να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Ξυλάκι ή σκόνη κανέλας σε ζεστό κρασί αναζωογονεί και ταυτόχρονα κατευνάζει. Έχει αποδειχθεί ότι το βάμμα του φλοιού της καταπολεμά το Ελικοβακτήριο του Πυλωρού (είναι ο μικροοργανισμός που δημιουργεί έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου).
Το τσάι της κανέλας είναι πολύ καλό για περιπτώσεις δυσπεψίας και μετεωρισμού και ανακουφίζει από πονοκεφάλους. Όταν πίνετε μυρίστε βαθιά το άρωμα της. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Θετική είναι η δράση του βάμματος του βοτάνου στις περιπτώσεις πόνων περιόδου. Επίσης ανακουφίζει τις μυϊκές κράμπες και μειώνει τον πόνο. Η δοσολογία είναι 2-5 ml του βάμματος σε ζεστό νερό μέχρι 4 φορές την ημέρα.
Στην Κίνα το βότανο θεωρείται θερμαντικό και τονωτικό για τα νεφρά, ωφέλιμο για καταστάσεις που συνδέονται με αδυναμία των νεφρών, όπως το άσθμα και το εμμηνοπαυσικό σύνδρομο. Τους νεαρούς βλαστούς τους χρησιμοποιούν ως διεγερτικό της κυκλοφορίας για να ζεσταίνει τα κρύα πόδια και χέρια. Επίσης ως ιδρωταγωγό, ιδανικό για «ψυχρές καταστάσεις».
Το βότανο περιέχει αιθέριο έλαιο, κυρίως κινναμωμική αλδεϋδη στο φλοιό και ευγενόλη στα φύλλα, καθώς και τανίνες.
Δρα ως αναλγητικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητισιακό, αντιιϊκό, σπασμολυτικό, αρωματικό πικρό, άφυσο, διεγερτικό του κυκλοφορικού, αποχρεμπτικό.
Το λαμβάνουμε εσωτερικά σε προβλήματα καντινίασης, κρυολογήματα, γρίπη, βήχα και θωρακικές λοιμώξεις, δυσπεψία, μετεωρισμό, πονοκέφαλους, υπέρταση, ναυτία, πόνοι περιόδου, κράμπες και πόνοι στους μύες και το στομάχι, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Επίσης έχει θετική δράση κατά την ανάρρωση για να στηρίξει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσει την αποκατάσταση του οργανισμού. Εξωτερικά έχει θετική δράση σε δερματικές μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες, βήχα, κρυολογήματα και πιασμένους μύες.
Όταν το λαμβάνουμε εσωτερικά το παρασκευάζουμε ως αφέψημα ή βάμμα. Εξωτερικά το λαμβάνουμε με εισπνοές ατμών για βήχα και κρυολογήματα. Εντριβές και μασάζ με το αιθέριο έλαιο αραιωμένο σε έλαιο-βάση, για μολύνσεις και μυϊκές κράμπες. Με το αιθέριο έλαιο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να προκαλεί ερεθισμό σε κάποια άτομα.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ