Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Κολίτιδα

Κολίτιδα και βότανα
Η κύρια λειτουργία του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση νερού, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων. Σε αυτό γίνεται ελάχιστη ή καθόλου απορρόφηση θρεπτικών συστατικών γιατί αυτή η λειτουργία έχει πραγματοποιηθεί ήδη στο λεπτό έντερο. Στο παχύ έντερο υπάρχουν βακτήρια (εντερική χλωρίδα), τα οποία συνθέτουν μερικές βιταμίνες που είναι πολύτιμες για τον οργανισμό μας, γιατί τον προστατεύουν από άλλα βακτήρια τα οποία είναι τοξικά.
Η συχνότερη πάθηση που προσβάλει το παχύ έντερο είναι η κολίτιδα η οποία δημιουργείται με τη φλεγμονή ενός μέρους αυτού. Η ένταση και τα συμπτώματα εξαρτώνται από την έκταση της φλεγμονής. Η κολίτιδα γενικά χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες κρίσεις διάρροιας και δυσκοιλιότητας, από μία πτώση της ζωτικότητας και συχνά από κατάθλιψη.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μία κρίση κολίτιδας, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, η χρήση βοτάνων πρέπει να συνδυάζεται και με την κατάλληλη διατροφή.
Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελείται από Διοσκορία (3 μέρη), Μυρίκη (2 μέρη), Αγριμόνιο (1 μέρος), ρίζα Σύμφυτου (1 μέρος), Υδραστίδα (1 μέρος), ρίζα Αλθαίας (1 μέρος). Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Σιγοβράζουμε 2 κουταλάκια του τσαγιού από το μίγμα για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Ο συνδυασμός αυτός των βοτάνων καταπραΰνει και επουλώνει τα τοιχώματα του παχέος εντέρου Το Σύμφυτο και η Αλθαία δρουν ως μαλακτικά. Η Μυρίκη, το Αγριμόνιο και το Σύμφυτο δρουν ως στυπτικά και η Διοσκορία ως αντιφλεγμονώδες. Αν χρειασθεί στο μίγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αντιμικροβιακά βότανα όπως η Εχινάκια ή το Σκόρδο ανάλογα με την περίπτωση. Αν η κολίτιδα συνοδεύεται από στρες και αγωνία μπορούμε να προσθέσουμε χαλαρωτικά βότανα όπως Τίλιο, Σκουτελάρια ή Βαλεριάνα.
Όσον αφορά τη διατροφή μας αυτό που πρέπει να προσέχουμε στο φαγητό μας κατ’ αρχάς είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε οτιδήποτε έχει τραχιά επιφάνεια ή υψηλή θερμοκρασία ή προκαλεί κάποια χημική ή αλλεργική αντίδραση στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.
Ο ερεθισμός λόγω τραχύτητας αποφεύγεται αν δεν τρώμε τροφές με πολλές φυτικές ίνες. Αποφεύγουμε λοιπόν αλεύρι ολικής αλέσεως, ωμά λαχανικά, φλούδες φρούτων, φρούτα με μικρά κουκούτσια, ξηρούς καρπούς και ινώδη λαχανικά. Η θερμοκρασία των τροφών πρέπει να είναι μέτρια. Αποφεύγουμε τα πολύ ζεστά ή παγωμένα φαγητά και ποτά. Δεν καταναλώνουμε επίσης χημικά ερεθιστικά όπως αλκοόλ, ξύδι, μπαχαρικά, πικάντικα τυριά και τηγανητά.
Μία τροφή που προκαλεί συχνά αλλεργικές αντιδράσεις στο παχύ έντερο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα. Επίσης ο καφές και το χοιρινό κρέας. Μπορούμε να πίνουμε κατσικίσιο γάλα και να τρώμε αυγά, τρυφερά και ελαφρά κρέατα, το ψάρι, το συκώτι και τα πουλερικά. Επίσης μπορούμε να τρώμε ελαφρές σούπες, φρούτα και λαχανικά ελαφρώς βρασμένα. Μπανάνες και αβοκάντο τα τρώμε ωμά. Τα γεύματα μας να είναι μικρά και να τρώγονται συχνά. Το διαιτολόγιο αυτό το ακολουθούμε όσο καιρό η φλεγμονή βρίσκεται σε οξύ στάδιο. Στη συνέχεια μπορούμε να αρχίσουμε σιγά- σιγά να αυξάνουμε την ποσότητα των φυτικών ινών στο διαιτολόγιο μας. Τα χημικά και ερεθιστικά φαγητά που μας προκαλούν αλλεργίες πρέπει να τα σταματήσουμε για πάντα.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ