Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Σιτρονέλλα

Σιτρονέλλα

Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας προέρχεται από διάφορα είδη της οικογένειας Cymbopogon (υπάρχουν 55 είδη) τα οποία ευδοκιμούν σε Ταϊβάν, Γουατεμάλα, Ινδονησία, Ινδία, Αργεντινή, Μεξικό και αλλού.
Κυρίως όμως για την παρασκευή του αιθέριου ελαίου χρησιμοποιείται η Citronella Nardus και η Citronella Winterianus που θεωρείται ανώτερη ποιότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως στα αιθέρια έλαια Σιτρονέλλας που κυκλοφορούν περιέχεται και Eucalyptus Citriodora.
Το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας έχει έντονη, φρέσκια λεμονάτη μυρουδιά. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την πνευματική εγρήγορση. Μπορεί ακόμη να ανακουφίσει πεπτικά και καταμήνια προβλήματα. Είναι όμως γνωστή περισσότερο από όλα αυτά, για την εντομοπαπωθητική της δράση. Ιδιαίτερα μάλιστα όσον αφορά την απώθηση των κουνουπιών που κάθε καλοκαίρι μας κάνουν να υποφέρουμε.
Τα κουνούπια είναι πράγματι ένα βασανιστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα για όσους τα προσελκύουν. Η λέξη ίσως φαίνεται περίεργη, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι μικροί βασανιστές δεν προτιμούν όλους τους τύπους των ανθρώπων το ίδιο.
Τα κουνούπια γνωρίζουν πώς να μας ανιχνεύουν μέσα στο σκοτάδι το πιο απόλυτο χάρη σε ένα πολύ ανεπτυγμένο σύστημα υπέρυθρων ακτίνων, αλλά εν μέρει χάρη στην ενισχυμένη τους … όσφρηση.
Ποιες είναι όμως οι μυρωδιές που τα έλκουν περισσότερο;
Μελέτες έδειξαν ότι αγαπημένη μυρωδιά των κουνουπιών προερχόταν από το δέρμα ανθρώπων που έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη αλλά και Βιταμίνη Β
Έλκονται επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό από άτομα των οποίων το δέρμα απελευθερώνει πολύ ανθρακικό αέριο.
Η μυρωδιά λοιπόν φέρνει κοντά αυτά τα αντιπαθητικά πλάσματα και αυτή είναι που μπορεί να τα διώξει. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται για την απώθησή τους αρωματισμένα μόρια που δεν τους αρέσουν καθόλου, όπως η Σιτρονέλλα.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ