Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Υγιεινή και περιποίηση των μαλλιών

Υγιεινή και περιποίηση των μαλλιών

Την περασμένη Παρασκευή αναφέραμε βότανα τα οποία κάνουν καλό στα μαλλιά μας και είχαμε πει ότι θα δώσουμε μερικά παραδείγματα για το πώς παρασκευάζουμε τέτοια βότανα
Φρέσκο σαμπουάν σαπωνάριας
Η σαπωνάρια είναι βότανο που συναντάμε με τις ονομασίες σαπουνόχορτο, σαπνιά, τσούνι, χαλβαδόριζα, καλοστούρθι, γκολαριά.

Είναι φυτό πολυετές που φτάνει τα 70 εκατοστά. Έχει βλαστό όρθιο. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, αυγοειδή- λογχοειδή. Τα άνθη είναι εύοσμα ωχροκόκκινα ή άσπρα.
Φύεται μόνο του σε δροσερά μέρη και κατά μήκος των δρόμων. Ανθίζει από αρχές Ιουνίου και διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο. Συλλέγουμε το υπέργειο τμήμα του όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Οι ρίζες του συλλέγονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο , από φυτά ηλικίας τουλάχιστον 2 ετών.
Θεωρείται αντιρευματικό, αντιικτερικό, διουρητικό, καθαρτικό, εφιδρωτικό, ορεκτικό και ευστόμαχο.

Η σαπωνάρια είναι βότανο που περιέχει σαπωνίνες. Αυτές είναι χημικές ουσίες που παράγουν αφρό όταν αναμειγνύονται με νερό.. Όλα τα μέρη του φυτού παράγουν ένα αφρό απαλό και καθαριστικό που δεν τσούζει στα μάτια ούτε κάνει τα μαλλιά εύθραυστα. Το βότανο αυτό μπορούμε να το συνδυάσουμε με άλλα βότανα που ταιριάζουν με τον τύπο μαλλιών που έχουμε.
Για να φτιάξουμε το σαμπουάν σαπωνάριας μόνοι μας χρειαζόμαστε:
Δέκα κοτσάνια σαπωνάριας με τα φύλλα τους μήκους 15-18 εκατοστών.
Μισό λίτρο νερό
Βότανα που ταιριάζουν στον τύπο των μαλλιών μας.
Κόβουμε τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε βαθύ επισμαλτωμένο τηγάνι. Τα θρυμματίζουμε λίγο με ένα ξύλινο κουτάλι και προσθέτουμε το νερό.

Μόλις βράσει το νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό τα ανακατεύουμε 2-3 φορές. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σουρώνουμε και εμφιαλώνουμε το υγρό για μελλοντική χρήση. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το σαμπουάν προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας δυνατού βοτάνου ή έγχυμα ανθών.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το σαμπουάν αμέσως μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε λίγα κλωναράκια φρέσκων βοτάνων ενώ ακόμη η κατσαρόλα και το υγρό είναι ζεστά. Σκεπάζουμε το σαμπουάν, το αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε όλο το υγρό για το λούσιμο.

Αν δεν έχουμε φρέσκια σαπωνάρια και βότανα τότε χρησιμοποιούμε αποξηραμένα που προμηθευόμαστε από καταστήματα βοτάνων. Χρειαζόμαστε 30 γραμμάρια σαπωνάριας, μισό λίτρο νερό και 30 γραμμάρια αποξηραμένα βότανα και άνθη.
Σπάμε σε μικρά κομμάτια τη ρίζα σαπωνάριας και ρίχνουμε πάνω στις ρίζες το βραστό νερό. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια πετάμε τις ρίζες και αδειάζουμε το υγρό σε εμαγιέ κατσαρόλα. Όταν κοχλάσει σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αποξηραμένα βότανα ή τα άνθη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε το υγρό σε ένα δοχείο και το χρησιμοποιούμε στο λούσιμο.

Υγρό ξεβγάλματος και βελτιωτικό από τσουκνίδα.
Η τσουκνίδα είναι ένα εξαιρετικό βελτιωτικό μαλλιών. Είναι όξινο φυτό και βοηθά επίσης στο πρόβλημα της τριχόπτωσης. Την χρησιμοποιούμε στο τελικό ξέβγαλμα των μαλλιών μας ή για να κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μέρα παρά μέρα. Το υγρό το φυλάμε σε μικρά μπουκαλάκια στο ψυγείο.

Για να φτιάξουμε το υγρό ξεβγάλματος χρησιμοποιούμε μια μεγάλη δέσμη τσουκνίδων στο μέγεθος της παλάμης και νερό. Κόβουμε τις τσουκνίδες σε μικρά κομμάτια και τις πλένουμε πολύ καλά. Τις βάζουμε σε μια εμαγιέ κατσαρόλα με το νερό και όταν βράσει σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν 15 λεπτά. Στραγγίζουμε το υγρό και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το φυλάμε στο ψυγείο μας σε μικρά μπουκαλάκια και το χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ