Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Συμβουλές Διατροφής

Χεννα

Χέννα
Το βότανο αυτό ονομάζεται Lawsonia Inermis και είναι αυτοφυές σε Β. Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Σήμερα καλλιεργείται στην Αίγυπτο, Ινδία, Κουρδιστάν, Περσία και Συρία. Είναι φυτό το οποίος μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα. Βγάζει μικρά άσπρα και ροζ ή κίτρινα λουλούδια τα οποία έχουν ένα βαρύ ευχάριστο άρωμα και σκούρους μικρούς καρπούς.

Έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς ως στυπτικό, αντιαιμοραγικό, υποτασικό, ίκτερο, λέπρα, ευλογιά και παθήσεις του δέρματος.

Από το 1890 χρησιμοποιείται συστηματικά στην Ευρώπη για την ιδιότητα του να βάφει με φυσική βαφή τα μαλλιά, ενώ παράλληλα δυναμώνει την τρίχα, δίνει λάμψη στα μαλλιά και ελαττώνει την τριχόπτωση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βάψουν τα μαλλιά τους άφοβα, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που είναι ευαίσθητοι στην ουσία παραφενιλενοδιαμίδη (PPDA) η οποία βρίσκεται στις μόνιμες τριχοβαφές που αναμιγνύονται με ένα οξειδωτικό παράγοντα όπως το οξυζενέ πριν από την εφαρμογή.
Οι ιδιότητες του βοτάνου να χρωματίζει με φυσικό τρόπο να μαλλιά δίνει λύσεις και στους ανθρώπους που παρουσιάζουν πρόβλημα αλλεργίας στο PPDA.
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι πρόβλημα να κάνουμε και στη Χέννα ένα μικρό τεστ αλλεργίας. Αυτό γίνεται απλά αναμιγνύοντας λίγο Χέννα σε βραστό νερό μέχρι να γίνει ένα κολλώδες μίγμα που το τοποθετούμε στο εσωτερικό του αντιβραχίονα για μία ώρα. Όταν ξεπλύνουμε την περιοχή και δεν δούμε καμία αλλαγή στο δέρμα μας τότε την χρησιμοποιούμε άφοβα.

Η Χέννα είναι η σκόνη που παράγεται από τα ξερά κονιοποιημένα φύλλα του φυτού που ονομάζονται Χέννα. Αυτά περιέχουν σε ποσοστό 0,5-1,5% την ουσία Lawsone η οποία έχει την ιδιότητα να δίνει ένα βαθύ καφεκόκκινο χρώμα στα μαλλιά. Η Χέννα δίνει μόνο αυτό το καφεκόκκινο χρώμα. Τα άλλα χρώματα της Χέννα που κυκλοφορούν προέρχονται από μίξεις της Χέννα με άλλα βότανα.
Όταν την τοποθετούμε στα μαλλιά μας και μας ενοχλεί η μυρωδιά της μπορούμε να την βελτιώσουμε αν προσθέσουμε στο μίγμα λεβάντα ή άνθη λουλουδιών.

Για τα σκούρα μαλλιά (από μέτρια καστανά έως μαύρα), ή αν θέλουμε να καλύψουμε τις άσπρες τρίχες που έχουμε, η Χέννα παρέχει την μόνη φυσική βαφή, που δίνει λαμπερές ανταύγειες, τονίζοντας εντυπωσιακά τα καστανοκόκκινα μαλλιά.
Η ποσότητα της Χέννα που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το μήκος και την πυκνότητα των μαλλιών σας. Αν θέλετε να κάνετε πιο έντονο και βαθύ το χρώμα μπορείτε να αναμείξετε τη σκόνη με καφέ αντί για νερό. Αν θέλετε πιο έντονες κοκκινωπές ανταύγειες μπορείτε να προσθέσετε κόκκινο κρασί στο νερό. Προσθέστε επίσης μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι μηλίτη για να σταθεροποιήσετε το χρώμα. Σε όλη τη διαδικασία της τοποθέτησης της Χέννα να φοράτε γάντια και να προσέχετε να μην λεκιάσετε τα ρούχα σας.

Για να χρησιμοποιήσουμε το βότανο αυτό χρειαζόμαστε τη Χέννα (σε φυσικό καστανοκόκκινο χρώμα, μαύρη ή άχρωμη για όσους δεν θέλουν να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών τους αλλά θέλουν τις άλλες ιδιότητες της -λάμψη, δυνάμωμα της τρίχας και ελάττωση της τριχόπτωσης), καυτό νερό ή καφέ και ένα χτυπημένο κρόκο αυγού.
Βάζουμε περίπου ένα φλιτζάνι σκόνη Χέννα σε ένα μπολ, ανακατώνουμε με αρκετό καυτό νερό ώστε να σχηματισθεί μια πυκνή πάστα, προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Προσπαθούμε να πετύχουμε μια μέτριου πάχους πάστα βάζοντας ανάλογα σκόνη ή νερό. Αν γίνει πολύ πυκνή θα είναι εύθραυστη και αν γίνει πολύ αραιή θα κυλά στο πρόσωπο και τον λαιμό σας.

Αφού έχουμε λούσει, ξεβγάλει και στεγνώσει τα μαλλιά μας απλώνουμε την πάστα της Χέννα με ένα πινέλο με τετραγωνισμένες άκρες, δουλεύοντας προς τις ρίζες των μαλλιών. Όταν τελειώσουμε την τοποθέτηση, σκεπάζουμε τα μαλλιά με ένα πλαστικό σάκο και τα αφήνουμε 30 λεπτά. Αν θέλουμε να ελέγξουμε το χρώμα μπορούμε να τρίψουμε μια πλεξούδα μαλλιών με ένα υγρό ύφασμα. Αν έχουμε πετύχει το χρώμα που επιθυμούμε, ξεπλένουμε, λουζόμαστε και ξεπλένουμε ακόμη μια φορά. Αν θέλουμε πιο σκούρο χρώμα αφήνουμε και άλλο τη Χέννα μέχρι να πετύχουμε την απόχρωση που ζητάμε.
Το αποτέλεσμα είναι συνήθως εντυπωσιακό και αξίζει τον κόπο ενώ παράλληλα δυναμώνουμε τα μαλλιά μας δίνοντας τους όγκο και λάμψη.

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ