Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Συμβουλές Διατροφής

Πονοκέφαλοι και Βότανα

Πονοκέφαλος και Βότανα
Οι πονοκέφαλοι είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα που επιδρά σε κάθε επίπεδο της ζωής μας. Οι λόγοι που μπορούν να προκαλούν τους πονοκεφάλους είναι πολλοί. Μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ψυχολογικές και οργανικές δυσλειτουργίες, από το στρες και την ένταση μέχρι τις πεπτικές διαταραχές και τα προβλήματα της σωματικής στάσης. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η μόλυνση, ο κακός φωτισμός, οι διαρροές γκαζιού (όσο μικρές και αν είναι ), η ένταση στον αυχένα, η καταπόνηση των ματιών, η κακή διατροφή, αλλεργίες και άλλοι παράγοντες. Κατά συνέπεια και ο κατάλογος των βοτάνων που μπορούν να φανούν χρήσιμα στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος είναι μεγάλος και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: Μέλισσα, Καγιέν, Χαμομήλι, Άνθη Σαμπούκου, Νεπέτα η κισσοειδής, Λεβάντα, Ρίγανη, Μέντα, Δενδρολίβανο, Απήγανος, Σκουτελάρια, Χρυσάνθεμο το κοινό, Θυμάρι, Βαλεριάνα, Μπετόνικα και Ατρεμισία το Αψίνθιον.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς όλα αυτά τα βότανα βοηθούν δρώντας με διάφορους τρόπους και όχι μόνο με αναλγητική δράση.
Όταν λοιπόν έχουμε πονοκέφαλο, μπορούμε κατ’ αρχάς να κάνουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με οποιοδήποτε από τα βότανα που προανέφερα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε την Λεβάντα που περιέχει πολλά πτητικά έλαια και είναι από τα καλύτερα βότανα για τον πονοκέφαλο (την ίδια δράση έχουν και το Δενδρολίβανο, η Ρίγανη και η Μέντα). Τα ίδια βότανα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με την μορφή αιθέριων ελαίων ή ισχυρών εγχυμάτων. Μπορούμε δηλαδή να τα τρίψουμε στο μέτωπο και τους κροτάφους, ή να εισπνεύσουμε τους ατμούς τους. Και οι δυο μέθοδοι έχουν γρήγορο αποτέλεσμα. Εκτός βέβαια από τα βότανα θα βοηθήσει πολύ ένας περίπατος ή ότι άλλο σας βοηθά να ηρεμίσετε.
Οι συνηθέστερες οργανικές αιτίες των πονοκεφάλων είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα, η μυϊκή και νευρική ένταση και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την έμμηνο ρύση. Για τους πονοκεφάλους που έχουν σχέση με την πέψη, ένα μίγμα από άφυσα και πικρά βότανα θα βοηθήσει. Ένα τέτοιο μίγμα αποτελείται από Μέλισσα (1 μέρος), Λεβάντα (1 μέρος) και Σπειραία (1 μέρος). Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού από το μίγμα, ένα φλιτζάνι καυτό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε όποτε χρειάζεται.
Η ένταση στον λαιμό και τους ώμους προκαλείται από ψυχολογικό στρες ή κακή σωματική στάση (συνήθως και από τα δυο) και προκαλεί πονοκεφάλους. Το πρόβλημα αυτό υποχωρεί με τη χρήση χαλαρωτικών νευροτονωτικών βοτάνων, το αποτελεσματικότερο των οποίων είναι η Βαλεριάνα.
Αν ο πονοκέφαλος προέρχεται από προβλήματα της έμμηνης ρύσης, χρησιμοποιούμε βότανα που εξομαλύνουν και διορθώνουν την ορμονική ισορροπία. Ένα μίγμα που μπορεί στην περίπτωση αυτή να μας βοηθήσει αποτελείται από ίσα μέρη Σκουτελλάριας και Βαλεριάνας. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε δυο κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε όποτε μας χρειάζεται.

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ