Σπιρουλίνα
Σπιρουλίνα
Η Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι οι διαστάσεις του οποίου φτάνουν τα 0,3-0,5 χιλιοστά. Η επιστημονική του ονομασία είναι Αρθροσπείρα (arthrospira) και ανήκει στα κυανοβακτήρια. Στην κυριολεξία, το όνομα Σπιρουλίνα σημαίνει “μικρή έλικα” και αναφέρεται στη μορφή της δομής του φυκιού, το οποίο αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή.
Θεωρείται η πληρέστερη πηγή ολικής οργανικής διατροφής και παρέχει πάνω από 100 συνεργικά διατροφικά συστατικά.
Αυτό το θαυματουργό φυτό είναι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης Γη. Προέρχεται από την πρώτη στον κόσμο φυτοσυνθετική μορφή ζωής. Αυτό που καθιστά την Σπιρουλίνα πραγματικά μοναδική σε σχέση με τα άλλα φυτά είναι ότι τα διατροφικά συστατικά που περιέχει αυτό το φυτό – θαύμα είναι άμεσα και εξ ολοκλήρου εύπεπτα. Απορροφούνται δε από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 95% σε αντίθεση με τις άλλες τροφές που έχουν ποσοστό απορρόφησης 10-15%.
Αν και αναφορές για την κατανάλωση της Σπιρουλίνας έχουν γίνει πολλούς αιώνες πριν, όπως από τους Ατζέκους στο Μεξικό , ανακαλύφθηκε ξανά από τους επιστήμονες το 1964 και συγκεκριμένα από το Βέλγο βοτανολόγο Ζαν Λέοναρντ και σύντομα αποδείχθηκε ότι αποτελεί την πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων στον κόσμο.
Η NASA χαρακτήρισε τη Σπιρουλίνα “τροφή του μέλλοντος” και ο ΟΗΕ «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.
Οι λόγοι για τους οποίους το βότανο αυτό είναι πολύτιμο στη διατροφή μας είναι:
1)Αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη “πράσινη τροφή”, με περιεκτικότητα 63-70%.
2)Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.
3) Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
4)Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι και περιέχει όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
5)Είναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη Α (Β-καροτίνη).
6) Είναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών Β12 και Ε.
Η δράση της δε στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εντυπωσιακή.
1) Τα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της Σπιρουλίνας δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.
2)Τα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
3) Εξαιρετικά πλούσια σε χλωροφύλλη, η οποία είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, ιδιαίτερα το ήπαρ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
4)Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της Σπιρουλίνας είναι η φυκοκυανίνη, η οποία υποστηρίζει την αποτοξινωτική επίδραση στο ήπαρ και στα νεφρά, προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες, διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
5) Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της Σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών.
Το κύριο ακόμα πλεονέκτημα της είναι ότι οι βιταμίνες της και τα μεταλλικά άλατά της σαν πηγή δεν είναι συνθετικά αλλά 100% φυσικά και σε καμιά περίπτωση δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα.
Σήμερα ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί Σπιρουλίνας σε όλο τον κόσμο. Την μοναδική μονάδα καλλιέργειας στην Ευρώπη την έχουν δύο είναι Έλληνες στην Νιγρίτα Σερρών.
Πώς καταναλώνεται
– Τη Σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
– Ένα κουταλάκι σκόνη Σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
– Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.
– Σε κάψουλες και ταμπλέτες (σαν συμπλήρωμα διατροφής). Καταναλώνεται με νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.