Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Υπέρταση

Υπέρταση και βότανα
Η υπέρταση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία. Μπορεί να προκληθεί από μία σειρά σωματικών κυρίως προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν ανάλογα, αλλά μπορεί και να εκδηλωθεί χωρίς κάποιο σαφές αίτιο. Η περίπτωση της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι κοινή μορφή υπέρτασης στην οποία αν και δεν μπορεί να εντοπισθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτιο υπάρχουν μερικοί εύκολα αναγνωρίσιμοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή της. Συχνά υπάρχει μία κληρονομική προδιάθεση, αλλά αυτή δεν είναι υποχρεωτικό να εκδηλωθεί αν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της.
Πολλές φορές σε αυτή την κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο η ανησυχία και το στρες. Τα συναισθηματικά προβλήματα , η πίεση της δουλειάς αλλά και προβλήματα γενικότερα συντελούν στη δημιουργία μίας νοητικής κατάστασης η οποία αντικατοπτρίζεται στο σώμα μας με ένα πρότυπο έντασης, ακαμψίας και συστολής, Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα γενικότερο σφίξιμο του ατόμου με αποτέλεσμα μερικές φορές την αύξηση της πίεσης του αίματος. Υπάρχει μία άμεση σχέση που εκδηλώνεται μέσα από τα νεύρα, η οποία οδηγεί σε σύσπαση των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια είναι πολύτιμες οι σωματικές τεχνικές όπως το μασάζ, γιατί ηρεμούν και χαλαρώνουν το σώμα .
Η διατροφή βέβαια παίζει εδώ επίσης σημαντικό ρόλο με δύο τρόπους. Ο ένας είναι όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ένα μέρος του επιπλέον λίπους να εναποτεθεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το λιπαρό απόθεμα που ονομάζεται αθήρωμα μπορεί να αυξήσει άμεσα την πίεση του αίματος. Η υπέρταση όμως μπορεί να εμφανισθεί και λόγω αλλεργίας σε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Πολλές φορές αυτή η αλλεργία είναι εμφανής και έκδηλη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα σημάδια της αλλεργίας δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθούν, γιατί δεν προκαλούν έντονα κλινικά συμπτώματα. Αυτές οι ήπιες αντιδράσεις όμως συχνά εκδηλώνονται με αύξηση της πίεσης του αίματος.
Ένα κοινό αίτιο όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές είναι η αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα..
Η πίεση του αίματος ρυθμίζεται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό. Απλοϊκά όμως μπορούμε να αντιληφθούμε πως γίνεται με τις βασικές αρχές της υδροδυναμικής. Αν υπάρχει αύξηση υγρών στο σύστημα η πίεση θα αυξηθεί εξ αιτίας της κατακράτησης ύδατος. Το ίδιο συμβαίνει με τη σύσπαση των αγγείων ή με την δημιουργία εναποθεμάτων στα τοιχώματά τους. Επίσης σε περίπτωση που αυξάνεται η άντληση αίματος εξ αιτίας καρδιακών προβλημάτων.
Υπάρχουν βότανα που μπορούν να βοηθήσουν διαστέλλοντας τα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας έτσι την ποσότητα των υγρών του συστήματος. Υπάρχουν επίσης άλλα βότανα που μπορούν να εξομαλύνουν τη λειτουργία της καρδιάς μειώνοντας με ασφαλή τρόπο τη δύναμη με την οποία αντλείται το αίμα.
Τα σημαντικότερα βότανα είναι ο Κράταιγος, το Τίλιο, ο Ιξός, η Αχιλλέα και το Σκόρδο.
Κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά ανάλογα με το άτομο και τις ειδικές του ανάγκες. Ένα μείγμα όμως που μπορεί να έχει θετική και ήπια δράση είναι το ακόλουθο μείγμα που θεωρείται αποτελεσματικό. Κράταιγος 92 μέρη), Τίλιο (2 μέρη), Αχιλλέα (2 μέρη) Ιξός (1 μέρος). Το μείγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε δύο κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο, ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές τη ημέρα. Σε περίπτωση που η υπέρταση συνοδεύεται από ανησυχία και στρες μπορούμε να προσθέσουμε Βαλεριάνα (1 μέρος). Και υπάρχουν παράλληλα πονοκέφαλοι μπορούμε να προσθέσουμε και Μπετόνικα (1 μέρος). Αν το μείγμα αυτό το πάρουμε για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα η πίεση θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Το μείγμα είναι ασφαλές και δεν μειώνει την πίεση κάτω από το επιθυμητό όριο. Κανένα από τα βότανα αυτά δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο γιατί ενεργούν εξομαλυντικά και δεν μειώνουν την πίεση σε αφύσικα επίπεδα.

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ