Δίανθος

banner-new
18 Απριλίου, 2023 in Άρθρα

Dang Qui

Dang Gui (Αγγελική η κινέζικη)
Το βότανο αυτό ονομάζεται και Ρίζα της Αγγελικής, Αυτοκράτειρα των βοτάνων και η φαρμακευτική ονομασία είναι Angelica Sinesis.
Το χρησιμοποιούμενο τμήμα του φυτού είναι η ρίζα. Ευδοκιμεί κυρίως σε κρύα και υγρά κλίματα και είναι διετές φυτό. Η ρίζα μαζεύεται τέλος Φεβρουαρίου του δεύτερου έτους. Το Dang Qui μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο κάποια άλλα βότανα, αλλά το γεγονός αυτό δεν μειώνει την αξία του. Δεν είναι ένα νέο βότανο. Αντίθετα έχει μακρά και ξεχωριστή ιστορία ως αναλγητικό, τονωτικό της κυκλοφορίας, ρυθμιστικό των μυών και καταπραϋντικό. Το βότανο συναντιέται στην κινέζικη βιβλιογραφία γύρω στο 500π.Χ. Σύμφωνα με τα αρχαία έγραφα οι κινέζοι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν το Dang Qui τόσο για «γυναικείες» καταστάσεις όπως τοκετούς, ανωμαλίες περιόδου, στειρότητα, δυσμηνόρροια και καταστάσεις και για τα δύο φύλλα όπως παθήσεις του κυκλοφοριακού, της καρδιάς, του ήπατος και του νευρικού συστήματος. Πολλοί αμερικανοί και ευρωπαίοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με ένα βότανο συγγενικό του Dang Qui, την Angelica Arhagelica
( κοινώς αγγελική) της οποίας τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε καλλυντικά και ως αρωματική ουσία σε αλκοολούχα ποτά όπως η Βενεδικτίνη, το λικέρ σαρτρέζ και το τζιν. Και τα δύο βότανα έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες αλλά το Danf Qui (που προέρχεται από την Ανατολή) είναι πολύ πιο ισχυρό τονωτικό αίματος από την Αγγελική (που προέρχεται από την Δύση).
Οι κύριες ιδιότητες του βοτάνου είναι η θρέψη και η κίνηση του αίματος και το όργανο στο οποίο κυρίως επιδρά είναι το ήπαρ. Για αυτό και είναι παρών σε όλες τις συνταγές με γυναικολογικά προβλήματα, οποιασδήποτε αιτιολογίας. Πολλοί βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι η Αγγελική έχει βοηθήσει στη γονιμότητα σε περιπτώσεις ανεξήγητης στειρότητας. Το βότανο χρησιμοποιείται παραδοσιακά από γυναίκες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας για τον σκοπό αυτό.
Σε ψυχικό επίπεδο ενδείκνυται για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη συμπόνιας, ζήλια, επιθετικότητα.
Αντενδείκνυται σε συνδυασμό με κουμαρινικά αντιπηκτικά γιατί περιέχει κουμαρίνη. Αντενδείκνυται και στην εγκυμοσύνη. Δοσολογία: Λαμβάνουμε 3-15 γραμμάρια ημερησίως. Η βιοχημική έρευνα έχει δείξει ότι προξενεί αύξηση οιστρογόνων και προγεστερόνης.

HomeCategoriesWishlistΣύγκριση
Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας.
Συμφωνώ